Для прискорення приїзду "швидкої": нові правила виклику невідкладної меддопомоги від МОЗ (відео)

8 сентября 2018 г. в 18:49

Для прискорення приїзду

Пацієнтів, які звертаються у "швидку" без належних на те причин, перенаправлятимуть до сімейних лікарів або ж перемикатимуть на лінію телефонної медичної консультації.

Міністерство охорони здоров'я передало Кабміну нові правила виклику бригад швидкої допомоги. Медики приїздитимуть додому, коли є реальна загроза життю та здоров'ю пацієнта. В інших випадках – хворих перенаправлятимуть до сімейних лікарів. Нововведення фахівці пояснювали Сергієві Барбу.

Стара машина "швидкої" на розбитих черкаських дорогах за зміну наїжджає по триста кілометрів. Одна група медиків обслуговує дев'ять сіл, а це 9 тисяч людей.

"Кардіограф старенький, ламається, але ремонтуємо. Працювати можна. Більше з апаратури фактично в нас немає нічого. Дефібрилятор потрібний. Ну на новій сучасній, ви їдете по дорозі. Ви на моніторі бачите все – пульс, температуру, тиск. А тут я що можу побачити? Я не можуть навіть пульс вирахувати. Це мені треба зупинитися", – пояснює фельдшер черкаської станції меддопомоги Федір Білик.

Нових машин, кажуть медики, бракує. Самостійно впоратися з цим на місцях не можуть, грошей не вистачає.

"Минулого року Черкаська область закупила на умовах співфінансування з районними бюджетами 8 нових автомобілів. А нам потрібно не 8, а 38 на рік, щоб нормально існувала служба", – наголошує директор КП "Обласний центр екстреної меддопомоги та медицини катастроф" Ігор Фесун.

Однак уже скоро їздити за всіма викликами ця черкаська бригада не буде. Міністерство охорони здоров'я розробило нові правила виклику "швидких".

Згідно з документом, бригаду меддопомоги варто викликати у випадках:

Також екстреними вважаються випадки серйозної алергії, гострих психічних розладів, захворювання в дітей до двох років та інші стани, коли є загроза життю та здоров'ю.

"Якщо диспетчер вагатиметься, чи це екстрений випадок чи ні, тобто якщо ситуація непевна, то радше він відправлятиме бригаду. Якщо випадок таки не екстрений, то диспетчер перенаправлятиме цю людину на первинну ланку медичної допомоги. Проте, якщо і тут пацієнт не отримує упродовж години допомогу, то тоді диспетчер відправлятиме вільну машину", – пояснює речник МОЗ Олександр Ябчанка.

Таке відсіювання допоможе, зокрема, скоротити час приїзду "швидкої" на виклики. Пацієнтів, які ж звертаються у "швидку" без належних на те причин, перенаправлятимуть до сімейних лікарів або ж перемикатимуть на лінію телефонної медичної консультації.

"У нас є випадки, коли сімейний лікар каже пацієнту зателефонувати на "швидку". Хай приїде і визначить діагноз, а я потім вам призначу лікування. Особливо це по місту Черкаси. У такий період зазвичай спад викликів, а в нас навпаки зростання", – зазначає Ігор Фесун.

У Києві медики уже запрацювали по-новому з ініціативи місцевої влади. Змін для пацієнтів небагато, переконують лікарі. Викликати "швидку" додому можна за єдиним номером 103. Замість семизначного, який був різним для кожного з районів міста. Всі розмови записують, номери тих, хто телефонує, ідентифікують, аби покарати хуліганів.

"Дитина" в 40 років. Температура 37, кашляє п'ятий день і не викликала свого сімейного лікаря. А мама викликає "швидку". Якщо ми їй рекомендуємо звернутися на службу "поради лікаря за телефоном" або звернутися до сімейного лікаря, то вона обіцяє нас всіх зняти з роботи і вимагає, щоб ми негайно надіслали лікаря", – розповідає директор Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Києва Анатолій Вершигора.

Нові правила виклику "швидких" передали на затвердження до Кабінету Міністрів. У МОЗ прогнозують – запрацювати вони можуть у жовтні.

5

EXMO affiliate program