Wikileaks: Молдова була готова віддати Придністров'я Україні

29 марта 2011 г. в 11:07

Молдовські політики підтримували інтеграцію країни до Євросоюзу шляхом об'єднання з Румунією і можливим приєднанням Придністров'я до України.


Зокрема, румунське видання цитує телеграму посольства США в Україні у 2007 році під назвою Україна і Молдова: Придністров'я і причини обопільного роздратування.

"Українці констатували, що молдовські політики, дотримуючись проєвропейської політики, неформально підтримували входження Молдови до Євросоюзу через Бухарест з можливістю ймовірного приєднання Правого берега Дністра до Румунії та повернення Лівого берега (Придністров'я) Україні", - говорилося в повідомленні.

При цьому американське посольство, за даними HotNews.ro також зазначало, що "Правобережна Молдова замість того, щоб опинитися поглиненою Бухарестом, могла б об'єднатися з румунською державою в наднаціональній структурі під назвою Романова (Новий Рим)".

У телеграмі також нібито говорилося, що заступник міністра закордонних справ України Андрій Веселовський висловив стурбованість щодо відносин Кишинева і Бухареста. Цю позицію, за даними WikiLeaks, також поділяв і заступник начальника Адміністрації Президента Олександр Чалий.

***
Придністровська Молдовська Республіка - невизнана держава на південному-сході Європи. Згідно з конституцією Молдови територія Придністров'я є частиною Республіки Молдова, але фактично територія Придністров'я Молдовою не контролюється (за винятком кількох сіл). Столиця - Тирасполь.

Незалежність Придністровської Молдовської Республіки не визнана жодною країною-членом ООН. Площа Придністров'я становить 4 163 кв км, чисельність населення - близько 530 тисяч мешканців. Відповідно до перепису в 2004 році, національний склад Придністров'я: молдовани - 31,9%, росіяни - 30,3%, українці - 28,8% (близько 160 тисяч).

 

Джерело: ua.korrespondent.net

 

Wikileaks: Молдова була готова віддати Придністров'я Україні

EXMO affiliate program