Wikileaks: УПЦ МП пожалкувала, що підтримала Януковича на виборах президента

25 августа 2011 г. в 15:52

В УПЦ МП пожалкували, що підтримали кандидатуру Віктора Януковича на президентських виборах 2004 року. Такі дані оприлюднив сайт Wikileaks.

 7.jpg

За інформацією Wikileaks, таку думку висловив в своїй депеші до Держдепартаменту від 9 січня 2009 року діючий на той час посол США в Україні Вільям Тейлор.


Про це УПЦ МП на зустрічі з представником посольства заявив голова відділу зовнішніх церковних зв'язків архімандрит Кирил (Говорун), писав у депеші Тейлор.


Як зазначає посол, "він визнав, що підтримка Януковича під час президентських виборів в 2004 році була помилкою, і відзначив незалежність української філії Російської православної церкви".


"Архімандрит Кирил зазначив, що після 2004 року церква стоїть осторонь від політики. Він також зазначив, що УПЦ МП публічно засуджувала неофіційні православні проросійські групи, які робили політичні заяви", - написав у депеші тодішній посол.


Як зазначає дипломат, архімандрит Кирило заявив, що в 2004 році існував ризик розколу православ'я через зусилля Віктора Ющенка домогтися визнання незалежних від УПЦ МП церков.


Таким чином, Ющенко теж став причиною внутрішньої кризи в московському патріархаті.


Раніше WikiLeaks розсекретив документи, які пояснюють, чому Україні не надали план дій з підготовки до членства (ПДЧ) в НАТО у 2008 році.

 

Источник: tsn.ua

 

Wikileaks: УПЦ МП пожалкувала, що підтримала Януковича на виборах президента

EXMO affiliate program