Багато прихильників федералізації в Україні не до кінця розуміють її значення — соціолог

22 апреля 2014 г. в 17:33

Українські соціологи впевнені, що 90% опитаних українців не зовсім розуміють, що таке федералізація.


Зокрема, такої думки дотримується керівник соціологічної служби Ukrainian Sociology Service Олександр Вишняк. Саме ця служба проводила польову роботу при опитуванні мешканців України про їхнє ставлення до федералізації і статусу власних областей у складі України.


Згідно з опитуванням, ідею федералізації України підтримує 23% наших громадян, проти виступає більше половини — 52%.


«Упевнений, що 90% респондентів зовсім не розуміють, що таке федералізація. Більше того, у світі існують десятки різних форм федерацій. Так, якщо розглядати Конституцію Російської Федерації, ця країна є федеральною державою. Але, наприклад, повноваження Воронезької або Смоленської областей не більше, ніж повноваження тієї ж Харківської або Вінницької», — заявив Вишняк на прес-конференції «Хто і чому розриває Україну: чи справді регіонам властивий сепаратизм?».


На думку голови громадського союзу «Громадська варта» Едуарда Зейналова, сьогодні «від сепаратистів можна почути: ми хочемо федералізації і від'єднання від України». «Але федералізація і сепаратизм — діаметрально протилежні речі. Федерація — це об'єднання (від лат. Foederātiō - об'єднання, союз). На підставі конфедерації були створені, наприклад, США. Усе це гасла, нав'язані згори», — вважає Зейналов.


Соцопитування проводилося з 16 по 30 березня 2014 року на замовлення ГС «Громадська варта» в 24 областях, АР Крим та Києві за квотною вибіркою, похибка якої не перевищує 2,3%. Всього було опитано 2010 респондентів.

 

По материалам: racurs

EXMO affiliate program