Батьки Захарченка відмовилися від "новороського" раю

12 мая 2017 г. в 06:33

Поки ватажок "ДНР" Олександр Захарченко погрожує захопити Київ та спілкується з інопланетянами, хаючи все українське, його батьки спокійно отримують пенсію з державного бюджету. І мова йде не про казну самопроголошеної "республіки".

Таку інформацію в інтерв'ю "Цензор.НЕТ" озвучив міністр соціальної політики Андрій Рева.

За його словами, сьогодні в країні буйно квітне "пенсійний туризм", при якому мешканці окупованих територій їздять на підконтрольну Україні територію і тут отримують пенсії. Перешкодити цьому фактично неможливо.

"Як тільки ми починаємо боротися з цим явищем, відразу з'являються правозахисники і кричать, що ми порушуємо права людей. Кажуть:" Ви призначили пенсії, закрийте очі на все і виплачуйте ". Така у них позиція", – пояснив Рева.

Відповідно до українського законодавства, якщо будь-який громадянин-пенсіонер змінює місце проживання, то його пенсійна справа пересилається, і вже за цими матеріалами починають виплачуватигроші. У випадку з окупованими територіями ця схема не працює, оскільки в тому ж Донецьку ліквідовані українські органи діловодства та Пенсійний фонд.

"У такій ситуації ми повинні були придумати систему, при якій без цього платити пенсію. Тому даємо людині статус внутрішньо переміщеної особи і без матеріалів справи починаємо платити пенсію за тимчасовою схемою", – розповів міністр.

Коли громадянин повернеться на окуповану територію, проконтролювати виплату йому пенсії неможливо.

Якщо пенсіонер два місяці знаходиться на непідконтрольній Україні території, йому відміняють статус внутрішньо переміщеної особи і припиняють виплату пенсії. Саме тому, каже Рева, люди їздять туди-сюди, а заборонити їм цього ніхто не може. Коли в СБУ уклали списки осіб, які два місяці не перетинали лінію розмежування, внаслідок чого виплати припинилися, зчинився галас про порушення прав.

"Ось батьки Захарченка отримують пенсію на нашій території. Їх синуля там себе президентом назвав (в палаті №6 всі Наполеони і президенти), а вони чомусь в "новоросскій" рай не їдуть "- зазначив Рева.

EXMO affiliate program