Бердянськ потерпає від бродячих собак - за шість місяців витрачено річний запас вакцини проти сказу

28 июля 2011 г. в 16:23

Курортне місто Бердянськ потерпає від бродячих собак. Щотижня до лікарень потрапляє  до десяти пацієнтів із рваними ранами. 

18.jpg

Лікарі заявляють - за шість місяців витрачено річний запас вакцини проти сказу. На сьогоднішній день її майже немає.

Курортний  Бердянськ більше не приваблює туристів – у місті з’явилися зграї безпритульних собак. Кожен третій  пес – хворий на сказ, говорять спеціалісти. Цього року ситуація взагалі критична – із рваними ранами до лікарень везуть і місцевих, і приїжджих, а вакцини від сказу на всіх не вистачає.  

Серед постраждалих є навіть діти – вони взагалі дуже тяжко переносять такі поранення, оскільки організму важко протистояти інфекції. Загалом за тиждень лікарня приймає по 6-7 пацієнтів, яких покусали безпритульні собаки.

Час, за який загоюються подібні рани, – до одного року. Медики нервують  – за останні 6 місяців вони витратили річний запас вакцини від сказу. Відповідно до бюджетного кодексу  її виділяють тільки на кількість мешканців Бердянська, але ж лікуються від сказу всі постраждалі, зокрема приїжджі курортники.

Торік у Бердянську зареєстрували один  випадок сказу – відтоді місто офіційно  вважається так званою ендемічною територією. Тобто, віднині інфекція буде тут постійно, а відповідно – без запасу вакцини тепер  не обійтися.

На вилов безпритульник собак місто щороку виділяє сто тисяч гривень, але цих грошей мало. Чиновники зізнаються – вони просто не знають як гуманно і головне ефективно позбутися безпритульних псів.

На допомогу людям йдуть кінологи – вони розказують, як поводитися, коли на вас напав собака. Головне – не повертатися до тварин спиною.

Принагідно, кажуть спеціалісти, захищаючись - робіть собаці боляче. Так вона послабить свою атаку.


Євген Михайлов -  начальник кінологічної служби міліції Запоріжжя:
"Кулаком бить по переносице, то есть удар наносится сверху, ладошкой бьете в нос. Вы можете за уши крутить. Если собаки нападают, то можно наступать на пасть. Но это должно все делаться без жалости, потому что если вы наступите и пожалеете, то собака от боли в 2 раза агрессивней будет атаковать."

Першу зброю від нападу собак винайшли ще в позаминулому столітті. Це були от такі револьвери – вело дони. Вони ранили собаку кулею, але поранення було не смертельне.

Нині для захисту від собак магазини пропонують  - балончики з червоним перцем (вони діють на відстані до півтора метра) і новинка – ультразвуковий випромінювач. Коштує такий захист – від 600 грн, а балончик з перцем – від 300. Купити їх всі люди певна річ не можуть, тому зараз Бердянськ чекає – що вигадає влада, аби  безпритульних собак у місті стало менше. 

 

Подробиці дивіться у вечірньому випуску передачі "Надзвичайні новини" о 19.25 на телеканалі ICTV

 

Источник: kriminal.tv

 

Бердянськ потерпає від бродячих собак - за шість місяців витрачено річний запас вакцини проти сказу

EXMO affiliate program