"Безвіз" для Криму та Донбасу: чи зможуть ним скористатися жителі непідконтрольних Києву територій?

12 июня 2017 г. в 01:31

Офіційно для оформлення потрібен лише внутрішній паспорт та ідентифікаційний код. Але такі правила діють не для всіх.

"Якщо ви з Криму, Донецької чи Луганської області додатково необхідно принести ще підтверджуючі документи для ідентифікації", - пояснює черговий адміністратор в одному з київських паспортних сервісів державного підприємства "Документ". "Водійське чи пенсійне посвідчення, диплом про закінчення вузу, свідоцтво про одруження… Приносьте все, аби вашу особу було легше підтвердити", - радить він.

Правозахисники вважають таку норму дискримінаційною, адже правила однакові для всіх. Вони вказують, що не всі вимушені переселенці з окупованих та непідконтрольних уряду територій мають можливість надати ці додаткові документи. "Виглядає так, що держава ще й карає громадян України, які змушені були переїхати, тікаючи від війни чи окупації, наклавши на них додаткові обов'язки", - зауважує голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук.

Додаткова перевірка

У державній міграційній службі України пояснюють, що діють відповідно до чітких інструкцій, прописаних в постанові уряду №152, яку ухвалили ще в травні 2014 року. Тобто всіх, хто подає документ на отримання біометричного паспорту, міграційна служба ідентифікує, звіряючи подані документи з формою номер 1 - паперовим бланком, який зберігається за місцем реєстрації громадянина. "Доступу до таких бланків громадян, які зареєстровані на непідконтрольних Україні територіях, ми не маємо", - сказав у коментарі DW керівник прес-служби Державної міграційної служби України Сергій Гунько. - "Тож у такий спосіб не можемо їх ідентифікувати. Тому просимо принести додаткові документи, аби можна перевірити інформацію за відомчими інформаційними системами".

mydim.ua

EXMO affiliate program