"Блакитні берети" були розстріляні під ДАП та Іловайськом": як змінились українські ВДВ (Відео)

21 ноября 2017 г. в 18:19

В Україні відзначають День десантника. Раніше його святкували 2 серпня разом із Росією, Білоруссю і Казахстаном. А тепер уперше відзначають 21 листопада на Святого Михаїла. В символіці цього роду військ об'єднали крила архангела Михаїла та його меч

Сьогодні на Михайлівській площі за участі Президента відбулися урочистості з нагоди свята. Там десантники змінили свої берети з блакитних на бордові, які є ознакою "крилатої піхоти" в країнах НАТО. А командувач нових Десантно-штурмових військ України отримав новий прапор із вишитим на ньому девізом "крилатої піхоти" – "Завжди перші!".

Восьма ранку. На Михайлівській площі – групи десантників, які жваво спілкуються між собою. На головах у них усе ще традиційні блакитні берети, втім, уже за якусь годину цей символ ВДВ відійде у небуття. "Крилата піхота" дістане нову назву – Десантно-штурмові війська, та нові головні убори – бордового кольору.

"Двоякі враження, але я думаю, це правильне рішення. Старий берет збережу. Це пам'ять, і велика частина нашого життя", – каже військовий Олег.

Зміна кольору і назви легендарного атрибута: на такий крок головнокомандувач та керівництво ЗСУ зважилися в умовах гібридної війни. Блакитні берети, як символ радянських, а нині – ще й російських десантників, замінять бордові головні убори, які носить такий рід військ у країнах НАТО. Доречність цього кроку доводили не лише особовому складу десантних військ.

До Дня десантно-штурмових військ України на Михайлівській площі встановили експозицію, яка оповідає про історію цього виду військ в інших країнах. Зокрема, про бойові завдання американських десантників. Ще один стенд присвячений українській крилатій піхоті. Тут розповідається про історію бригад, вказані місця їхніх дислокацій та представлені шеврони.

Перший берет від Президента отримує командувач Десантно-штурмових військ Михайло Забродський. Після нього головні убори вручають іншим військовослужбовцям, яких на Михайлівській площі зібралося близько півтори сотні.

"Десантне братерство, символом якого вважали блакитний берет і тільник, було розстріляне російськими зайдами під Слов'янськом, в Донецькому аеропорту, біля Іловайська, Дебальцевого. І що відповіли б на це 469 убитих українських десантників, якби могли тільки воскреснути", – запитує Петро Порошенко.

За врученням беретів стежать військовослужбовці з інших країн. Британський військовий аташе, який на свято українських десантників прийшов у своєму власному бордовому береті, розповідає про його важливість.

Як минули урочистості – дивіться детальніше в сюжеті:

5.ua

EXMO affiliate program