Домогосподині вимагають зарплатні, відпускних та стажу

1 мая 2011 г. в 10:10

Домогосподиням - мінімальну зарплатню, зарахування трудового стажу та дармове оздоровлення дітей. Отакі гасла висувають самі хазяйки, які щорік як об'єдналися у профспілку.

 

Чи можуть вони повноправно святкувати День міжнародної солідарності трудящих?

День. Дитячий майданчик. Гуляє мама з двома дітьми. Потім підуть додому, пообідають, молодша - спати, старша - до уроків. Жінка ж прибиратиме. Отакий розпорядок дня у домогосподині Альони.

Альона Жежера, домогосподиня:

- Я виконую, як і всі жінки, всю хатню роботу і мені здається, що так і потрібно, впринципі.

Здається, тільки в американських серіалах домогосподині - красуні, з гарними статурами, без матеріальних проблем, і багато не працюють. Україна теж багата громадсько-активними хазяйками, які створили профспілку домогосподинь.

Ольга - лідерка спілки та домогосподиня. Вона взялася обстоювати права своїх колег перед державою.

Ольга Коваленко, керівник Всеукраїнської профспілки домогосподинь:

- Она должна иметь право выбора и соцпакет, она должна быть защищена: иметь минимальную зарплату, отпускные для оздоровления хотя бы одного ребенка и, безусловно, все должно идти в стаж.

Українок надихають колеги з Росії. Там лідерки домогосподарської організації домоглися ухвалення закону про нарахування стажу та пенсії жінкам, які вдома хазяйнують. Щоправда, це тільки для дружин військовослужбовців і дипломатів. Українська профспілка існує вже рік. Чи зважили на її вимоги чиновники?

У міністерстві праці та соціальної політики за тиждень не знайшли і хвилини для зустрічі зі знімальною групою "Свідка". Натомість надіслали письмову відповідь.

Йдеться в ній головно про те, чому домогосподиням годі сподіватися. Пишуть - це не офіційна професія, й вона такою не стане. Бо немає ознак трудових відносин, бо то добровільний вибір жінки в межах родини. Тож усі вимоги зарплатні, стажу й пенсії - безпідставні. Підтверджують це і в міжнародній конфедерації профспілок.

Юрій Курило, віце-президент Всеукраїнського об'єднання солідарності трудівників:

- В світі немає прецедентів, коли домогосподарки такого плану визнані як працівники, які претендують на пенсію чи якісь соціальні пільги, вони будуть мати пенсію, але соціальну, вона мала та пенсія.

Та в об'єднанні домогосподинь рук не покладають. Діють самотужки. Дармову допомогу жінкам запропонували юристка, нотаріус. Також невдовзі відправлятимуть оздоровлюватися дітей незаможних хазяйок.

Ольга Коваленко, керівник Всеукраїнської профспілки домогосподинь:

- Ведем переговоры с начальством заводов, учебных заведений, у которых есть свои базы отдыха, которые готовы предоставить либо на льготных условиях, либо вообще бесплатно для наших малоимущих женщин - членов профсоюза - отдых на лето.

Психологи ж радять домогосподиням на обов'язках своїх не зациклюватися. Черпати нове в усьому.

Юлія Чаусова, психолог:


- Женщинам бы неплохо развиваться хотя бы в той сфере, где они сейчас работают - в быту, читать новые рецепты, о новых способах воспитания детей, заниматься украшением дома, почему бы и нет.

Тоді життєвий вибір буде легшим і яскравішим.

Олена Ткаченко, Артур Терещенко, Юрій Нестеренко

 

Источник: НТН

 

Домогосподині вимагають зарплатні, відпускних та стажу

EXMO affiliate program