Допомогу юристів в Україні зроблять безкоштовною

5 июля 2011 г. в 12:16

З 2013 року кожна людина, яка легально перебуває в Україні (в тому числі й іноземний громадянин), отримає право на безкоштовну первинну юридичну допомогу.

6a.jpg
Це передбачає закон, підписаний президентом, пише газета "Сегодня " з посиланням на Міністерство юстиції. Зараз такі послуги надають лише деякі громадські організації.

Як роз'яснила прес-секретар Мін'юсту Лія Ільченко, первинна юридична допомога - це правові консультації, допомога в складанні заяви, скарги (крім позовів до суду, клопотань, апеляцій, касацій).

Закон набуде чинності наступного дня після опублікування, але реально почне діяти через 1,5 роки, коли при облуправліннях юстиції відкриють юридичні центри.

Їхню кількість визначають (а первинну допомогу і фінансують) місцеві органи влади, але планується, що такий центр буде щонайменше один на район області, а у великих містах - у кожному районі.

Право на вторинну юридичну допомогу (складання позову, представництво та захист у суді - вже за рахунок держбюджету) з 2013 року отримають пільговики, а також затримані за адміністративні порушення (протягом 72 годин з моменту затримання). Надалі, з 2017 року, за планами влади, таку допомогу отримають всі.

Коментуючи закон, юрист Василь Мірошниченко зазначив, що він покращує правову захищеність громадян, утім, на його думку, таких центрів може бути занадто мало, та й працювати вони будуть не дуже якісно. "І зараз є захист за держрахунок у кримінальних справах, але платять за нього адвокату 50 гривень на день, тому вони не зацікавлені", - пояснив фахівець.

 

Допомогу юристів в Україні зроблять безкоштовною

EXMO affiliate program