Двоє кмітливих друзів зі Львова вирішили заробити на хворобі 14-річної дівчини

27 апреля 2011 г. в 12:22

Молодики увійшли у довіру до її батьків та запропонували свою волонтерську допомогу: збирати гроші на лікування.

 

Рік хлопці ходили по людях та розповідали історію про дитину, яка помре, якщо вчасно не зробити їй операцію. Батьки хворої дівчини лише кілька разів отримали від „помічників” кількасот гривень – решта спритники забирали собі. Коли шахрайство розкрилось – тато Зоряни відразу ж написав заяву до міліції. 


Негайно потрібні гроші на операцію – помирає 3-річна дитина. У дівчинки рак головного мозку, пожертвуйте, будь ласка, хто скільки може – це слова, якими  львівські шахраї розвели на гроші десятки людей. При тому, що хвора дівчинка дійсно є, але їй не 3, а 14 років, у неї не пухлина мозку і вона отримала від пожертвувань копійки на свою хворобу.  Батьки дитини розказують, як до них додому прийшли двоє парубків. Обоє назвалися волонтерами, попросили всі медичні документи й фотографію дочки.


Роман Пророк –батько:
Ми прочитали про вашу біду в інтернеті, ми вже на другому курсі у духовній семінарії з друзями, і вирішили допомогти. Приніс 400 гривень. Я кажу: є ж такі добрі люди.

Зоряна хворіє з 3 років – сильний головний біль часто доводить дитину до істеричного стану – кажуть батьки. Такі приступи стаються по кілька разів на день і тривають по півгодини. Встановити  точний діагноз медики не можуть, говорять – це щось на зразок епілепсії.
Парубки давали батькам по 100 гривень на місяць від тієї суми, що назбирували, говорили – люди не дуже хочуть допомагати, тому попросили родичів  підписати документ, що вони (парубки) – офіційні представники Зоряни.


Роман Пророк –батько:
Каже: ви знаєте, люди не дуже хочуть так давати, то треба затвердити угоду. Пішли до нотаріуса. Він, до речі, сам все то організував скоренько. Ну, і з тою угодою, ми про них не чули.


Волонтери зникли, як тільки батьки підписали усі документи – з цих пір молодики могли заробляти на дитині винятково для себе. Рідні дівчинки нічого не підозрювали до тих пір, поки їм не подзвонила людина, яка, виявляється , дала молодикам гроші  на лікування Зоряни  і тепер цікавилася, як її здоров’я. З  усього, що шахраї розказували людям про дитину, правдою були тільки її ім’я та прізвище.


Марія – жертвувала  гроші на лікування дитини:

Зайшли 2 хлопчики, представилися, що вони є волонтерами. Я витягнула 100 гривнів і дала йому 100 гривнів. Він записав це все в журнал, я розписалася і тому я повірила.


Андрій Шніцар – юрист:
За такими грубими підрахунками, саме з фірм юридичних і громадян, які давали більше 100 гривень – ми нарахували близько 120 тисяч гривень, які вони привласнили собі.


Із усіма доказами батько дівчинки пішов до міліції, прокуратури і звернувся до журналістів. В цей час один із волонтерів прийшов до родичів Зоряни, став просити, аби вони забрали заяву з міліції, бо інакше він себе вб’є. Але натомість видав і себе, і свого подільника.


Денис Харчук - речник міліції Львівщини:

Зараз вирішується питання про порушення кримінальної справи. Особи встановлені, були доставлені до райвідділку.


Володимир Поліщук прокурор Шевченківського району Львова:
В діях таких осіб можуть в майбутньому за результатами відповідної перевірки, за збором відповідних доказів можуть вбачатися ознаки злочину передбачені статею 190 кримінального кодексу України, тобто - шахрайство.


На допиті затримані розказували – батько сам попросив їх про допомогу.


Тарас Крив‘як –  збирав гроші:

До мене особисто він спочатку подзвонив, казав, щоб ходити.
- А чому він з вами тоді угоду розірвав?
- Він... просто не хотіли йому вже ходити. Не хотіли. Він ще просив, щоб ходили. А погрози вже вкінці були.

- Чому ви не звернулися до міліції, якщо у вас вимагають гроші і вам погрожують?
- Чому до міліції не звернулись...Зараз я згадаю. Звернулись до міліції.... Ви знаєте, яка міліція в нас є... Вимкніть камеру - зараз згадаю.


Батько Зоряни говорить – більше нікому не буде довіряти, шкода тільки що волонтери зібрали більше ста тисяч гривень і витратили їх на себе. А він не міг купити нічого дитині.


Роман Пророк – батько хворої дитини:
Він бачив Зоряну, всі її приступи, він бачив, як вона корчиться з болю, тим не менше, він то всьо холоднокровно зібрав - і вмив руки.


Правоохоронці зараз опитують затриманих і шукають хто й скільки грошей їм віддав. На подальше в прокуратурі радять людям – шукати кошти для своїх дітей самим або через перевірені фонди.


Володимир Поліщук прокурор Шевченківського району Львова:
Людям, які мають проблеми з фінансуванням заходів на лікування, треба звертатися до таких фондів і людей, які мають можливість допомогти.

 

Подробиці дивіться у вечірньому випуску передачі "Надзвичайні новини" о 19.25 на телеканалі ICTV

 

Двоє кмітливих друзів зі Львова вирішили заробити на хворобі 14-річної дівчини

 

EXMO affiliate program