Екологи: влада приховує масовий розстріл дельфінів на Миколаївщині

21 июля 2011 г. в 15:40

Екологи заявили, що справу про загибель шістьох дельфінів на Кінбурнській косі "замовчують", тому що тварин розстріляли браконьєри.

14.jpgНа узбережжі Кінбурнської коси на Миколаївщині виявили шістьох мертвих дельфінів. Екологи вважають, що тварини були розстріляні, а правоохоронці тепер намагаються "замовчати" справу.

"Знайшли дельфінів співробітники парку. Вони та перша опергрупа виявили, що в дельфінів стріляли. Тим не менш, друга група, що складалася з фахівця-іхтіопатолога та двох експертів з великих морських ссавців, зробила висновок, що дельфіни загинули з іншої, незрозумілої причини", - заявив голова Чорноморської мережі екологічних неурядових організацій Олег Деркач, повідомили в Національному екологічному центрі України.

На його думку, це означає, що комусь вигідно приховати факт розстрілу дельфінів.

"Спостерігаємо тенденцію: рік тому розстріляли червонокнижних гаг, тепер дельфінів", - заявив Деркач.

Екологи припускають, що дельфінів розстрілюють рибалки.

"Ще з радянських часів рибалки звикли сприймати дельфінів як конкурентів рибного промислу. І хоча кількість дельфінів скоротилася з 3 мільйонів до кількох тисяч, браконьєри їх досі ненавидять. Ми впевнені, що дельфіни загинули від браконьєрської кулі, і цей факт для України як сторони конвенції про охорону китоподібних, є ганьбою європейського масштабу", - сказав заступник голови Національного екологічного центру Олексій Василюк.

Він додає, що акваторія навколо Кінбурнської коси, де знайшли дельфінів, входить до складу природно-заповідного фонду і тому риболовля тут заборонена.

Мертвих дельфінів знайшли під час рейду співробітники регіонального ландшафтного парку "Кінбурнська коса" 9-10 липня.

На тілі одного з них були помітні сліди від дробу. На думку фахівців, такого масового випадку одночасної загибелі дельфінів у цих місцях ніколи раніше не було.

14 липня прибула оперативна група, яка зробила розтин одного дельфіна і дійшла висновку, що дельфін загинув від пострілів. За день інша група провела новий розтин і оприлюднила висновок, що стріляли вже в мертвого дельфіна, а визначити точну причину загибелі тварин наразі неможливо.

Нагадаємо, що в Україні зустрічається три види дельфінів, загальна кількість яких становить кілька тисяч особин. Всі три види занесені до Червоної книги Україні і охороняються державою.

 

Источник: tsn.ua

 

Екологи: влада приховує масовий розстріл дельфінів на Миколаївщині

EXMO affiliate program