Екс-глава Адміністрації Президента пояснив, чому "здали Крим"

20 сентября 2014 г. в 22:11

Щоб утримати Крим та протистояти Росії, Україна тоді не мала силового механізму.


Про це в ефірі Еспресо.TV розповів народний депутат та колишній тимчасово виконуючий обов’язки глави Адміністрації Президента Сергій Пашинський.


"В Крим ввійшли 27 тисяч російських військовослужбовців. Вони там були по угоді щодо Чорноморського флоту, а частково зайшли з Керчі. Я просто хочу, щоб всі зрозуміли і почули цифру – 27 тисяч", - заявив він.


За словами Пашинського, російським військам Україна могла протипоставити "українську армію, яка була деморалізована, розбита".


"І я офіційно заявляю, що ми підняти бойове ядро армії (коли бойова тривога, натискаєш кнопку, і якась частина військ вступає в дію миттєво – це і є бойове ядро). На той момент це було 5 тисяч чоловік", - розповів екс-голова АП.


Він також відзначив, що у нас армія велика, але дуже неповоротка і нездатна оперативно реагувати на загрози.


"Військово-повітряні сили Норвегії налічують 3700 осіб, а наші – 46 тисяч чоловік. Але по ударній міці, по можливості завдавати ракетно-бомбові удари у нас співставна авіація. Також у нас в армії сотні тисяч людей, але на той момент ми могли підняти 5 тисяч – це було так зване бойове ядро", - розповів депутат.


Пашинський також наголосив, що влада стояла перед вибором, куди посилати цих 5 тисяч – в Крим чи боронити Київ.


"Ми знали про бойове угрупування Росії у Криму і ми не знали планів Путіна. Зупиниться він на Перекопі в Чонгарі чи піде далі. Біля Чернігова стояло 5 батальйонно-тактичних груп – це більше 100 танків. Їм іти до Києва 2 години (140 кілометрів). Що ми могли протиставити? І коли починають розповідати, що "злили Крим", ну чому "злили"? Ми могли взяти наших 500 самооборонців з бейсбольними битами, в балаклавах. І сказати "Ну що хлопці, помрете за Україну? Щоб ми попіарились". Вони б пішли і померли", - наголосив Пашинський.


"У нас було в Криму угрупування військ. Десь 6,5 тисяч чоловік. 70% з них – це уродженці Автономної республіки Крим. Половина з них потім пішли служити в російську армію. Ми дали їм команду стріляти у російських окупантів. От ви хочете вступити в російську армію, а я вам говорю стріляйте. Ви ж не станете стріляти. У нас не було силового механізму утримати Крим", - пояснив він.

EXMO affiliate program