Експерт: Росія активно інтегрує окуповану частину Донбасу (Відео)

8 июня 2018 г. в 23:14

Усі розуміють, що Росія не збирається йти з Донбасу. Вона активно його інтегрує на військовому, економічному та демографічному рівнях.

Про це в ефірі програми «Перші про головне. Коментарі» на телеканалі ZIK заявив експерт Національного інституту стратегічних досліджень Максим Розумний.

Як відомо, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков виступає за ухвалення законів про колаборантів і про амністію до початку деокупації Донбасу.

На його думку, постати перед судом і понести заслужене покарання повинні люди, які свідомо співпрацювали з окупантами, входили до органів влади, сприяли захопленню територій, воювали на боці загарбників, вчинили кримінальні злочини проти українських військових і мирного населення.

Паралельно Аваков вважає, що із законом про колаборантів має бути прийнятий закон про амністію.

Експерт Микола Розумний каже, що у планах Авакова швидше йдеться про віртуальну реальність, а не про конкретний план та дії, які незабаром мають початися на Донбасі.

«Адже всі розуміють, що Росія не збирається йти з Донбасу. Росія активно його інтегрує. Вона інтегрує його на військовому рівні, зокрема, інтегрує 1-й та 2-й військові корпуси у свої структури. Росія інтегрує Донбас і в економічному плані. Також у демографічному. Та й остання заява Путіна про те, що вони не дадуть образити нововизнані республіки, це формулювання веде до визнання «ЛДНР» на рівні із Південною Осетією», – зазначив гість програми.

Максим Розумний вважає, що лише після того, як буде прийнято закон про деокупацію Донбасу, потрібно визначити відповідальність за те, хто окупував цю територію та хто взаємодіяв з окупантом.

«Після того, як буде чітко визначено, що це окупована територія, після того, як буде названо агресора, визначено порядок діяльності органів влади на цій території, потрібно визначати і відповідальність людей, які окупували та співпрацювали з окупантом», – наголосив експерт.

Максим Розумний додав, що заяви Авакова щодо закону про колаборантів до деокупації свідчать про те, що він швидше політик, а не посадова особа.

«Адже висловлювання щодо обмеження у правах, можливість займати певні посади, це дуже слизька тема. Думаю, у даній ситуації міністр внутрішніх справ швидше поступає як політичний діяч, а не як посадовець. Тому це слід сприймати як заклик до дискусії, або як пропозицію до обговорення», – підкреслив Максим Розумний.

zik.ua/news

EXMO affiliate program