Євро Суд зобов'язав Україну виплатити засудженому 21 тисячу євро за сліпоту

15 сентября 2011 г. в 17:50

У Донецькій області колишній шахтар і нині засуджений виграв Європейський суд із прав людини – Україна має сплатити своєму ж громадянину 21 тисячу євро. Ця сума – моральна і матеріальна компенсація за невчасно надану медичну допомогу.

 sud.jpg

У квітні 2003-го Олега Ошурка протягом шести годин в ізоляторі тимчасового тримання били співкамерники. Вони ножем викололи чоловіку єдине око, яким він бачив. І хоч медики наполягали на негайній госпіталізації, правоохоронці відпустили Олега до лікарів аж через кілька днів, коли він вже зовсім осліп.


Експерти  видали Олегу довідку, що він втратив зір через побиття у камері. Але пізніше, говорить чоловік, слідчі чомусь написали, що ув’язнений втратив зір через побутове захворювання. Через рік, у 2004-му, Ошурку дали сім років тюрми по старій справі - за нанесення тяжких тілесних ушкоджень. При цьому судили його як зрячу людину.


Звільнили Олега через рік – у 2005 – після втручання у справу уповноваженої з прав людини. З тих пір Олег почав відстоювати свої права не в українському, а в Європейському суді.


Зараз ні прокуратура, ні міліція не хочуть коментувати цю справу. А колишній начальник райвідділку, де тримали Олега, каже, що факт побиття чоловіка безпосередньо  в ізоляторі не підтвердився.


Вигравши днями Європейський суд стосовно пізно наданої медичної допомоги, Олег тепер подав туди ж другу заяву – хоче довести, що правоохоронці його катували.


Спеціалісти з права кажуть, що в цій ситуації Україні краще не оскаржувати, а виконати постанову Європейського суду, бо інакше Страсбург накладе на нас такі санкції, що держава ніколи не розрахується. 

 

Подробиці дивіться у вечірньому випуску передачі "Надзвичайні новини" о 19.25 на телеканалі ICTV

 

Источник: kriminal.tv

 

 

Євро Суд зобов'язав Україну виплатити засудженому 21 тисячу євро за сліпоту

EXMO affiliate program