Фальшивками навіть видають зарплату: Україну заполонили підроблені гроші

17 ноября 2018 г. в 23:02

В Україну везуть фальшиву валюту великими партіями. Підробленими грошима розплачуються за товар, видають "чорну" зарплату і платять хабарі. П'ята частина тіньових коштів в країні — це підроблені купюри.

Найчастіше ділки підробляють гривні великих номіналів — 200 і 500 купюри, на другому місці — долари, так само присутні євро і навіть англійські фунти. Більше того, фальшивки тепер настільки якісні, що навіть фахівець не завжди може їх відрізнити.

Що підробляють?

Зараз в Україні в обігу як фальшиві гривні (переважно номіналом 200 і 500 грн), так і фальшиві долари, євро і англійські фунти. За словами фінансового експерта Василя Невмержицького, найбільше, звісно, підробляють українську валюту.

"Підробляти купюри номіналом 5, 10, 20 і навіть 50 грн немає жодного сенсу. Інфляція і девальвація зробили свою справу. Я якось поцікавився в одному столичному супермаркеті, який у них середній чек на день. Виявилося 780-800 грн. Навіть якщо ви зазирнете у гаманець до людини, що розплачується на касі в магазині, то побачите, що зазвичай люди з собою вже носять купюру у 200, 500 грн. Дрібних мало", — розповів Невмержицький.

З ним згоден ще один фінансовий експерт Олексій Кущ. "Найбільше підробляють вітчизняну валюту, менше — євро. Також багато підроблених доларів, бо ця валюта переважно крутиться в тіньовому секторі. А враховуючи, що у нас в тіні перебуває до 60% економіки, то третина з цих грошей — підробка", — пояснив нам експерт.

Звідки беруться фальшивки?

А ось потрапляють в Україну фальшиві гроші різними шляхами. Якщо говорити про великі поставки, то, за словами Олексія Куща, приходять вони з третіх країн, причому виготовляють їх промисловим способом.

"Тому вони якісні і відрізнити їх досить важко. У 2014 році у нас був навіть невеликий сплеск, коли такі гроші надходили з непідконтрольної частини Донбасу. Бо там залишилося виробництво, і мабуть, друкували гроші. Але ця хвиля досить швидко спала", — повідомив Кущ.

Фінансовий експерт Василь Невмержицький додає, що в Україні водночас з'явилися дуже якісні долари: "Вони були настільки професійно зроблені, що відрізнити їх можна було, прокрутивши на лічильній машинці двічі-тричі. Тільки після цього вони починали "світитися".

До речі, Україна не є транзитною країною, через яку прокачують підробку. Зазвичай до нас приходять фальшивки для внутрішнього використання.

"Немає сенсу перетворювати Україну на транзитну країну. Наприклад, до Європи фальшивки приходять з Африки, до США — з Латинської Америки. До нас, за чутками, з країн Азії та Латинської Америки теж. Привозять їх під виглядом товарів великими партіями. Такий бізнес можна порівняти з бізнесом із виробництва наркотиків", — каже Олексій Кущ.

Домовився з італійською мафією

Також невеликими партіями фальшивки надходять в Україну і поштою. Наприклад, у Реєстрі судових рішень є кілька справ, які свідчать про такий спосіб переправлення.

Так, житель Львівської області через відділення пошти отримував бандеролі з фальшивими грошима — євро і доларами. Його викрили, коли намагався розрахуватися фальшивками на ринку. Причому виказав його чоловік, якому той продав тисячу фальшивих доларів. Під час обшуку у ділка виявили дві тисячі підроблених євро і ще тисячу доларів. А в телефоні знайшли SMS із повідомленням, що йому на пошту прийшла нова бандероль.

А ось житель Чернівців налагодив цілу систему постачання підробленої валюти з Італії. У цій країні він познайомився з місцевою мафією. Для них в Україні підшукував клієнтів, які готові були за півціни купити підроблені гроші. Бандеролі українець переправляв через водіїв автобусів, які перевозять пасажирів з Італії до нас. А з клієнтами ділок зустрічався в різних місцях — біля нічних клубів і навіть у котельні ресторану. На суді він скаржився на важке матеріальне становище, нібито змушений утримувати батька-інваліда, у нього ще є дитина. Щоправда, під час обшуку у нього знайшли ще й невелику лабораторію з виробництва канабісу.

У Чернігівській області СБУ затримала депутата однієї з районних рад, який продавав фальшиву валюту за півціни. У нього в машині знайшли 6,7 тисячі підроблених доларів.

Звісно, не перевелися у нас і ті, хто виготовляє фальшивки кустарним способом. У Дніпропетровській області місцевий житель налагодив невелике виробництво 100, 200 і 500-гривневих купюр за допомогою кольорового струменевого принтера. Водяні знаки він малював сам білою фарбою, а "захисну нитку" вирізав із паперу і наклеював. Щоб купюра була рельєфною, він спеціальним пристосуванням витискував пунктирні лінії на банкноті. Такі гроші збував пізно ввечері або вночі в маленьких магазинах або на ринку. Але швидко був викритий.

Збувають у тіні

Збувають фальшивки переважно у тіньовому бізнесі. Ними дають хабарі, розплачуються за товари і послуги, можуть і неофіційну зарплату такими грошима виплачувати. За словами Олексія Куща, поступово такі гроші переходять з рук у руки, поки не розчиняються і не виходять з обігу.

"Звичайно, в банки, банківські обмінники їх ніхто не несе, це небезпечно. А ось у сірих, небанківських пунктах обміну цілком можна натрапити на підробку. Тому, якщо ви не хочете світити свої дані у відділеннях банків, а йдете в такі напівлегальні пункти, то будьте готові, що вам можуть вручити фальшивку", — попереджає Кущ.

Також останнім часом почали з'являтися і фейкові обмінники. "Вони відкриваються буквально на один день, збувають підробку і зникають", — каже Кущ.

Як розповідає Невмержицький, такі купюри збувають там, де крутиться велика готівка. "Продовольчі ринки, авторинки, при купівлі-продажі нерухомості теж можуть збути підробку", — пояснив експерт.

Валютний міняйло на умовах анонімності розповів OBOZREVATEL, що на чорному ринку зараз вистачає і підроблених євро.

"Євро вистачає, бо люди менше на них розуміються, а європейці цікавляться євро. Мені якось попалися євро, склеєні з двох частин — половина справжня, половина сувенірна. Але я швидко позбувся їх. Проте бувають дуже якісні долари, ти сам їх не відрізниш, тільки на спеціальній машинці, і то треба добре дивитися. Таких купюр вистачає, до 10% це якісна підробка. Деякі навіть їх за підробку не вважають, беруть як справжні. У мене знайомий так якось наколовся, купив 10 тис. доларів-фальшивок, не зміг відрізнити", — наголосив міняйло.

Надзвичайні новини

EXMO affiliate program