Як у населення цуплять гроші з банківських карт

14 января 2017 г. в 11:51

Українці масово стають жертвами інтернет-шахраїв, звертаючись до сайтів, які надають послуги поповнення мобільного телефону і не є офіційними представниками мобільних операторів в Україні.

Про це розповів голова Всеукраїнської громадської організації "Українське Піратське Співтовариство" Сергій Яригін і додав, що кількість таких злочинів за останні роки рекордно зросла.

"Треба платити на офіційних сайтах банків, на офіційних сайтах мобільних операторів, користуватися послугами на офіційних сайтах, там, де ви впевнені, що це нормальна послуга, що це сайт вашого банку, і здійснюйте на ньому ці операції. Навіщо для здійснення звичайної операції йти на якийсь сайт і щось там робити — незрозуміло", - повідомив Яригін в інтерв'ю радіостанції "Голос столиці".

За його словами, на сьогодні є "чорні списки" сайтів, які займаються шахрайством з банківських карт, однак якщо такий сайт потрапляє до цього списку, дуже швидко він припиняє свою роботу, тобто це, скоріше, вже облік сайтів, які існували, ніж тих, які ще працюють. Також недостатньою є робота банків, які мали б більш пристально слідкувати за тим, куди скеровуються кошти їхніх клієнтів.

"На жаль, небагато банків на сьогодні використовують двуфакторну автентифікацію, тобто це коли ви здійснюєте якусь операцію в інтернеті, а вам приходить на ваш телефон контактний sms з проханням підтвердити операцію. Ви скористалися офіційним сайтом банку, офіційним сервісом банківським для перерахування зі своєї картки. Окрім фішингу є так званий вішинг, коли вам телефонує хтось і просить щось зробити, представляючись, наприклад, співробітником банку, покупцем вашим, і це теж шахрайство з використанням банківської картки, але цьому виду шахрайства, як не дивно, приділяється занадто мало уваги, а втрати людей величезні. І вони потім нічого не можуть зробити, вони самі зробили ті дії, які призвели до фінансових втрат. І ось цей напрямок шахрайства, на мій погляд, у нас недостатньо висвітлюється", - додав експерт.

grushevskogo5

EXMO affiliate program