Янукович ветує закон про держзакупівлі

31 мая 2011 г. в 10:12

Президент Віктор Янукович заветує зміни до закону про державні закупівлі, на прийнятті яких раніше наполягали в Єврокомісії (ЄК) і Світовому банку (СБ), і які були прийняті Радою 17 травня.

 

До останнього часу в ЄК і СБ уникали коментарів відносно претензій експертів, які заявляли, що ухвалення законопроекту погіршить ситуацію у сфері держзакупівель. Проте у кінці минулого тижня стало відомо, що ці організації вирішили змінити позицію на протилежну, пише Комерсант-Україна .

"Ми спробуємо зупинити набуття чинності закону. Ми готуємо лист на ім'я президента з проханням про вето. Крім того, досягнута домовленість про те, що наші вимоги підтримає ЄБРР",- заявило джерело, знайоме з ходом переговорів.

Інформацію про підготовлюваний лист підтвердив глава представництва ЄС в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра.

В українському представництві СБ, де раніше заявляли про безумовну підтримку проекту, тепер утрималися від позитивних оцінок і розповіли, що готують офіційне повідомлення, в якому викладуть свою позицію за цим законом.

Про зміну думки міжнародних партнерів знають і в адміністрації президента (АП). "На неофіційному рівні ми вже отримали сигнал про те, що у них є заперечення за цим законом, і ми чекаємо від них офіційної заяви або листа. Рішення про підписання закону не буде прийнято, поки ми не отримаємо виводи ЄС і СБ",- запевнило джерело в економічному блоці АП.

Зміни до закону про держзакупівлі поступили в АП з Верховної ради 27 травня, і згідно Конституції президент Віктор Янукович повинен підписати або ветувати документ не пізніше 11 червня. Між тим учора високопоставлене джерело в АП повідомило видання, що глава держави вже прийняв рішення і оприлюднить його, не чекаючи крайнього терміну. "Закон вийшов неякісним і буде ветований навіть без звернень з боку Євросоюзу.

Нагадаємо, що 17 травня Верховна Рада скасувала обов'язкове узгодження здійснення державних закупівель в одного учасника у Міністерстві економічного розвитку і торгівлі. Бюджетним установам і держпідприємствам фактично дозволил обходити вимогу проводити публічні тендерні процедури.

Раніше Євросоюз заморозив фінансову допомогу Україні, пообіцявши відновити її лише після підписання цього закону. В той же час незалежні експерти заявляли, що ухвалення законопроекту погіршить ситуацію у сфері держзакупівель.

 

Янукович ветує закон про держзакупівлі

EXMO affiliate program