Кремль провокує хімічну катастрофу на Донбасі

19 апреля 2017 г. в 01:54

Війна на Донбасі може спровокувати хімічну катастрофу - в Чорне море потрапить стронцій.

Про це заявила експертно-журналістська група Bellingcat, що представила результати розслідування щодо екологічної ситуації на Донбасі.

Експерти відзначили, що причиною катастрофи може стати лише одне фатальне попадання бомби або снаряда.

Справа в тому, що на Донбасі розташовано близько 900 великих промпідприємств, у тому числі 140 кам'яновугільних копалень, 40 металургійних заводів, 7 теплових електростанцій, 177 хімічно небезпечних виробництв і лише 4 з них не використовують радіоактивні матеріали.

Найбільшої шкоди екології завдає вугільна промисловість - 248 шахт, більшість з яких виснажилися і вже не розробляються. Крім цього, на території Донбасу проходить 1230 км трубопроводів, які транспортують нафту, газ і аміак.

"Станом на 2002 році на Донбасі накопичилося 10 мільярдів тонн промислових відходів, що відповідає 320 тисячам тонн на квадратний метр", - уточнюється в розслідуванні.

Серед найбільш небезпечних виробництв в умовах бойових дій вказаний Авдіївський коксохімічний завод, Дзержинський фенольний завод, фільтрувальні станції в районі Донецька, Вуглегірська ТЕС, Микитівський ртутний комбінат, Луганська ТЕЦ, а також Михайлівська перетворювальна підстанція, де зберігається близько трьох тонн ртуті.

Крім того, Бахмутський аграрний союз (велика тваринницька ферма в селищі Новолуганське), де утримують понад 94 тисяч свиней і близько 310 тисяч птахів, скидає стічні води в резервуар. При цьому він може в будь-яку мить зруйнуватися, що спровокує екологічну катастрофу. Резервуар потребує термінового ремонту.

Загрозу становить і те, що 35 шахт, у тому числі один ядерний об'єкт в Єнакієвому, затоплені. Якщо водою затоплять й інші шахти, то забруднена або радіоактивна вода може потрапити в річку Сіверський Донець та Азовське море, а в Чорне море потраплять ізотопи стронцію.

Група Bellingcat підкреслила, що обом сторонам конфлікту, необхідно розуміти, що бої в районі екологічно небезпечних об'єктів можуть обернутися хімічною катастрофою, ліквідувати наслідки якої, з урахуванням війни, буде неможливо. Тому, екологічні проблеми ляжуть на плечі населення постраждалих районів.

znaj

ВСУ нанесли мощнейший удар по боевикам

EXMO affiliate program