Крим - напівпорожній, Херсонщина - переповнена

11 сентября 2017 г. в 08:44

Днями голова комітету з питань санаторно-курортного комплексу й туризму так званого кримського парламенту Олексій Черняк заявив: "...Прилизно на 6 - 7% менше туристів порівняно з минулим роком, але для Криму це абсолютно не страшно... Ми перейшли планку в 3,5 мільйона, думаю, підходимо до 4 мільйонів. Попереду оксамитовий сезон".

Цю спробу зробити добру міну за надто поганої гри негайно викрили російські ж репрезентанти туристичного бізнесу. Зокрема, голова правління регіонального відділення Російського союзу тур індустрії в Республіці Крим і Севастополі Борис Зелінський констатував: "Ми вважаємо, що відсотків на 20, як мінімум, в цьому році туристичний потік в Криму просів".

Мова про зменшення потоку, порівняно з минулим - 2016 роком, який дав найбільший потік за роки окупації. Через взаємні санкції Росії й Туреччини тоді більшість шукачів не надто дорогого морського відпочинку мала можливість вибирати тільки серед регіонів РФ та Криму.

Але насправді й цифра 20% цьогорічного падіння не відображає реальність, адже складна система підрахунку туристів, яку до окупації запровадив кримський міністр курортів і туризму Олександр Лієв, сьогодні не працює. Росіяни просто рахують транспортний потік, а це не об’єктивно, бо величезна частина тих людей, які заїжджають і виїжджають із півострова, не є туристами.

У місцевому турбізнесі в мене залишилося чимало знайомих, які діляться новинами, що цілком підтверджують це. Ситуація незрівнянно гірша, ніж була за українських часів, коли півострів відвідувало майже 6 мільйонів туристів за сезон, і навіть значно гірша, ніж торік.

Росіяни не їдуть так, як очікувалося, через низку причин. Найперше через логістику. Раніше абсолютна більшість (майже 70%) російських мандрівників до Криму їхали поїздами через материкову частину України. Тепер Україна поїзди з Росії не пропускає, і більшість добирається літаками та поромами через Керченську переправу. Повітрям навіть технічні можливості не дозволяють доправити у Симферопольський аеропорт більше ніж один мільйон туристів за сезон. А нескінченні черги на пором під палючим сонцем перетворили життя російських відпочивальників на пекло - вони обмежують можливість насичення півострова туристами як суто фізично, так і через небажання величезної частини росіян проходити такі випробування.

Тому значно ближчими до реальності виглядають цифри, які наводить уже згаданий автор доокупаційної системи розрахунків, екс-міністр курортів і туризму Криму Олександр Лієв. Він констатує, що закономірно й логічно потік туристів з Росії, число яких раніше сягало 1,3 мільйона осіб, не зріс, а, навпаки, помітно знизився. Наприклад, минулого року Крим відвідали лише 1,1 мільйона росіян, а в цьому сезоні, як визнають самі росіяни, неминуче буде менше.

Що стосується українських туристів, то вони раніше становили 70 - 80% відпочивальників, а їхній потік скоротився більш ніж у 40 разів. З початку сезону-2017 Крим відвідали приблизно 100 тисяч громадян України, яких можна ідентифікувати як туристів.

Куди ж поділися колишні шанувальники кримського відпочинку з материкової України? Чимало переорієнтовуються на закордонні напрямки, але більшість... Одна красномовна цифра: на сьогодні лише в Херсонській області відпочило вже приблизно 3,5 мільйона людей. Для порівняння, до окупації Криму на курорти цієї області приїжджало за сезон лише 1,5 мільйона українців.

expres.ua

EXMO affiliate program