Криміналітет Донбасу програв бойовикам із Росії – експерт

25 ноября 2014 г. в 08:49

Президент Петро Порошенко назвав Україну найбільш небезпечною точкою у світі. Тисячі російських солдатів в Україні загрожують усій Європі, заявив очільник України німецькому виданню Bild під час візиту до Словаччини. Представники українських міліції і спецслужб, незалежні експерти додають: місцеві бойовики і російські найманці «кришують» торгівлю людьми, наркотиками і зброєю, знищують старий криміналітет і беруть під контроль тіньову економіку у Криму і на Донбасі.


Міжнародні експерти і спостерігачі вважають, що торгівля людьми, зброєю, наркотиками, паливом є типовими видами злочинної діяльності у зонах військових конфліктів. ОБСЄ й ООН повідомляють про подібні речі. Що мають місце у «гарячих точках» планети. На Донбасі ж спеціальна місія ОБСЄ зафіксувала випадки торгівлі людьми, про що має намір повідомити відповідний департамент організації. Про це Радіо Свобода розповів керівник місії Ертугуль Апакан.


«Ми відстежуємо справи, пов’язані з торгівлею людьми на Сході України. Такі факти справді є, ми передаємо їх для подальшого аналізу у відповідні департаменти ОБСЄ, які займаються проблемами торгівлі людьми і порушенням прав жінок і дітей. Ми з ними працюємо у тісному контакті», – зазначив посол Апакан.


Раніше ОБСЄ фіксувало подібні злочини і правопорушення під час конфліктів на території колишньої Югославії. На Заході також порівнюють криміногенну ситуацію на Донбасі з тим, що раніше було на Балканах. Радник голови СБУ, колишній посол України у Хорватії Маркіян Лубківський вважає, що наявні на Донбасі тенденції дозволяють порівняти тамтешню ситуацію з тією, що у 1990-і роки мала місце в екс-Югославією. Мова іде про наркотрафик, торгівлю людьми, використання в якості робочої сили українських полонених тощо. Але на цьому порівняння і закінчуються, відзначив фахівець.

Поки що складно порівнювати Балкани і Донбас, тому що конфлікт на півострові був масштабнішим. Але, якщо говорити про тенденції, то все один в один


«Що стосується злочинів проти людяності – тортури, концентраційні табори, знущання над людьми і полювання на інакомислячих – це ті тяжкі характеристики, які мали балканські війни початку 1990-х років. А якщо говорити про обсяги, то поки що складно порівнювати Балкани і Донбас, тому що конфлікт на півострові був масштабнішим і відбувався на території кількох країн, та і територія конфлікту була більшою. Але, на жаль, якщо говорити про тенденції, то все один в один», – відзначив Лубківський, коментуючи криміногенну ситуацію на Сході України.


Водночас, як зазначають фахівці, Донбас має свою специфіку. Наприклад, Донеччину називали «кримінальною столицею» України і нею ж вона залишається досі, зауважив журналіст, дослідник «донецької мафії» Володимир Бойко. Просто сепаратисти і бойовики здійснили у регіоні «кримінальну контрреволюцію», взявши у свої руки кримінальний бізнес і тіньову економіку Донбасу, стверджує експерт.


«Злочинний світ, який зрісся з місцевою владою, і забезпечував кримінальні потоки наркотиків, контрабанди, зброї. Зараз ситуація кардинально змінилась, оскільки сили, які прийшли на Донбас із Росії, намагаються підім’яти ці потоки під себе. Зафіксовано випадки сутичок між старим криміналітетом, місцевим криміналітетом і польовими командирами, які зараз прийшли на Донбас передусім з Чечні. У підсумку, місцевий криміналітет програв, і тепер усі ці потоки переходять під контроль російських бойовиків», – розповів Бойко.


Він також відзначив, що услід на воєнними діями на Донбас прийшли контрабанда, мародерство і кримінальні правила життя. Водночас, адекватних контрдій ні з боку керівництва АТО, ні з боку правоохоронців чи спецслужб України у регіоні немає, констатував Бойко.


«Напевно, не можна відокремити так званий злочинний бізнес від такого бізнесу на окупованих територіях, що має начебто мирний, законний характер. Замислимось, звідки сепаратисти, російські бойовики беруть пальне для заправки танків? Наразі я маю підстави вважати, що це пальне постачається з України, з Кременчуцького заводу. Або – звідки бойовики беруть запаси харчів чи одягу? Не тільки з Росії, іде постачання і зі сторони України», – наголосив експерт.


Боєць одного з добровольчих батальйонів із позивним «Гордій», який тривалий час мешкав у місті Горлівка (яку нині контролюють сепаратисти), розповів Радіо Свобода про так звані «кримінальній війни» на Донбасі. За його словами, зі зміною керівників банформувань ситуація у регіоні погіршилась.


«Я підтримую зв’язок з друзями, які у мене там у Горлівці залишились. Вони кажуть, що на зміну донецьким, прийшли російські, кавказькі «авторитети». Відбирають бізнес, займаються рекетом. Ще розповідають люди, що активно іде трансфер наркотиків і зброї, бо у зоні воєнних дій завжди багато незареєстрованої зброї. Повій завозять для розваг. І українці, і сепаратисти зливають паливо з військової техніки і наліво ним торгують. Мій тато два місяці у місцевому «деенерівському» підвалі просидів, бо не хотів віддавати свій маленький бізнес якомусь російському бандюку. То його відпустили, коли він врешті погодився на це, ще і майно на нього переписав», – розповів доброволець.

 

EXMO affiliate program