Люди вийшли на пікет, щоб захистити своє право на якісні комунальні послуги

26 апреля 2011 г. в 13:15

Вісім років тому вони купили квартири в нових будинках та об’єдналися  у спільне ОСББ. А  днями дізналися, що підвали, горище, сходи і котельня більше не їхні.

У Миколаєві незвичний пікет. Під міськвиконком прийшли жителі чотирьох багатоповерхівок, які ще 8 років тому першими в місті організувалися в так звані ОСББ. Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. Чиновники відібрали в них весь нежитловий фонд і передали його у власність будівельної компанії. Про це люди дізналися випадково. Коли їм повідомили, що тепер  будинки обслуговуватиме новостворений приватний ЖЕК. Юристи наполягають - дії міськвиконкому не правомірні. За законом весь нежитловий фонд є невід’ємною власністю жителів. Людей же турбує інше. Кажуть – тепер про низькі тарифи та якісні послуги, до яких вони звикли – доведеться забути.


 Весь нежитловий фонд, який їм належав за законом, чиновники передали у власність будівельної компанії, яка зводила будинки.


Володимир Корольов – голова ОСББ:
ДСК получил уже все правоустанавливающие документі. Т.е. – свидетельство о праве на власність на наши не житлові приміщення – на лестничні сходи, на котельную, на подвали, на чердак.

Людям сказали , що замість свого ОСББ вони мають приєднатися до приватного  ЖЕКу, який створила ця ж будівельна компанія.
 
Олександр Ручкін – представник ОСББ:
Пришел человек и говорит – завтра вы будете в ЖЕКе. Жильцов об этом нихто не спрашивал. Хотим мы в этот ЖЕК не хотим.


Наталя Новицька – учасник правління ОСББ:
Нас незаконным образом хотят затянуть в частный ЖЕК.

Керівник приватного ЖЕКу звинувачення відкидає. Каже – ніхто насильно не примушує. Усе  на добровільних засадах.

Якщо жителів перших трьох багатоповерхівок примушували приєднатися до ЖЕКу, то мешканці четвертого будинку, який звели нещодавно, кажуть – взагалі не могли отримати документи на свої квартири. Обов’язковою умовою було – приєднатися до приватного комунального підприємства. Коли люди все-таки відмовилися і створили своє ОСББ, їм наступного дня відрізали світло і перекрили під’їзд.

Люди впевнені – будівельна компанія  вирішила на них заробити - створила приватний ЖЕК, а міськвиконком допоміг оформити все офіційно.   

У мерії кажуть – дійсно дали дозвіл на цей приватний ЖЕК, але оскільки люди проти – то усе перевірять і можливо скасують своє рішення.

Юристи наполягають - міськвиконком разом з будівельною компанією грубо порушили права людей. Адже в законі про ОСББ чітко написано – весь нежитловий фонд (підвали, сходи, горище,) – це невід’ємна і неподільна власність мешканців.


Антон Долгов – юрист:
Речь идет о подвальных, чердачных помещениях, о лестничных маршах. Они не могут отчуждаться, они в обязательном порядке переходят в право собственности или на баланс ОСМД. Поэтому решение горисполкома.Не правомерно и согласно действующего законодательства его необходимо обжаловать в суде.


Послухавши юристів, люди стали збирати документи до суду, планують судитися і з будівельною компанією, і з чиновниками.

 

Подробиці дивіться у вечірньому випуску передачі "Надзвичайні новини" о 19.25 на телеканалі ICTV

 

Люди вийшли на пікет, щоб захистити своє право на якісні комунальні послуги

EXMO affiliate program