Львівські працівники ТЦК намагались силоміць затримати хлопця. Як себе захистити у таких випадках? (відео)

20 сентября 2023 г. в 08:00

У мережі поширюється відео, на якому четверо працівників ТЦК у Львові намагаються силоміць запхати хлопця в автомобіль. Небайдужі перехожі зазняли інцидент на камеру та почали чинити опір. Завдяки чому хлопцю вдалось втекти. Зараз цією справою займаються в Львівському обласному ТЦК. Що робити у таких випадках, розповідаємо у матеріалі Ukrayina.pl.

У Львові чотири працівники ТЦК намагалися силою заштовхати чоловіка до службової автівки. Небайдужому мешканцю вдалося зафільмувати інцидент на мобільний телефон. За словами якого, робітники ТЦК звернулися до хлопця, коли той стояв на зупинці. У ситуацію втрутились також інші містяни. Вимагали викликати поліцію.

Після втручання людей, хлопцю вдалось втекти. Працівники ТЦК переслідувати його не стали.

Реакція Львівського ТЦК

У Львівському обласному ТЦК відразу відреагували на ситуацію. Заявили, що призначили службову перевірку, за результатами якої нададуть правову оцінку та вживуть відповідних заходів. Повідомляє 24tv.

Зокрема, в обласному центрі комплектування наголосили, що громадяни віком від 18 до 60 років, на час дії воєнного стану повинні постійно мати при собі документи, що засвідчують особу та військово-облікові документи. На вимогу їх потрібно надавати для перевірки уповноваженим особам спільних патрулів.

Чи можуть військовозобов'язаного силоміць вести до ТЦК?

Військовозобов'язаний, якого силою везуть до ТЦК, має право:

дізнатись про підстави затримання та утримання в ТЦК (зокрема у письмовому вигляді);

викликати поліцію із вимогою захистити власні права;

вимагати надання безоплатного адвоката.

Також особа може написати заяву про вчинення кримінального правопорушення, відповідальність за яке передбачена ст. 371 Кримінального кодексу України "Завідомо незаконні затримання, привід, домашній арешт або тримання під вартою".

"Пакування" людини після вручення повістки навіть у поліцейський транспорт є незаконним, - пояснював в ефірі "Сніданку з 1+1" адвокат Андрій Новак.

"Ніхто не має права супроводжувати громадянина до військкомату силоміць чи будь-яким іншим способом. Людина має сама туди прибути", - наголосив адвокат.

Нагадаємо, що в Україні мають право вручати повістку:

працівники органів місцевого самоврядування;

керівники підприємств, установ, організацій, у тому числі закладів освіти, незалежно від підпорядкування і форми власності;

посадові особи військового комісаріату та ТЦКСП - територіального центру комплектування та соціальної підтримки;

керівники ЖЕКу, ОСББ.

ukrayina.pl

EXMO affiliate program