Масштаб аварії на "Фукусімі" вже досяг 7-го рівня, як у Чорнобилі

30 марта 2011 г. в 12:38

Експерт з АЕС німецького відділення Greenpeace Тобіас Рідль впевнений, що інцидент на японській атомній станції "Фукусіма" вже досяг того ж рівня класифікації, що і аварія на Чорнобильській АЕС.

  Про це пише газета La Stampa.

На думку Рідля, поява навколо Фукусіма слідів плутонію означає наступне: "Плутоній - вкрай отруйна речовина: мільйонна частка грама смертельно небезпечна. Крім того, період напіврозпаду дуже великий: більше 24 тис. років. Це означає, що якщо є витік цієї речовини, то і через 24 тис. років у цьому місці все ще буде перебувати половина нинішньої кількості. Плутоній випливає лише при температурі понад 1000 градусів, при якій відбувається часткове спікання стрижнів".

За його словами, ситуація вийшла з-під контролю і МАГАТЕ повинно ясно і зрозуміло повідомляти про те, що відбувається, "замість того щоб мінімізувати наслідки інциденту і заявляти, що ситуація буде поліпшуватися".

"Ми можемо тільки сподіватися на те, що ще можна взяти ситуацію під контроль. Ядерна промисловість завжди стверджувала, що таких інцидентів бути не може. Я не впевнений, що проблему можна вирішити", - продовжує німецький фахівець.

Як стверджує Рідль, роботи з охолодження реакторів, ймовірно, будуть тривати багато тижнів і навіть місяців, а за цей час багато чого може статися.

"З упевненістю можу говорити, що наслідки цієї катастрофи будуть відчуватися ще довгий час. Навіть через 25 років після аварії на Чорнобильській АЕС у Німеччині все ще не можна їсти свинину і гриби через високий вміст цезію", - наголошує експерт.

Заміри, зроблені групою експертів Greenpeace у районі "Фукусіма", вказують на високі рівні зараження в радіусі 40 км від АЕС, додає видання. Ці дані також вказують на те, що витік радіоактивності досяг 7-го рівня - як під час Чорнобильської аварії, стверджує експерт.

 

Джерело: ТСН

 

Масштаб аварії на "Фукусімі" вже досяг 7-го рівня, як у Чорнобилі

EXMO affiliate program