На Черкащині знищили братську могилу і посадили клумбу

3 сентября 2011 г. в 14:21

У селі Яворівка на Черкащині братську могилу, де поховані останки восьми червоноармійців, зрівняли із землею, і посадили на її місці клумбу.

23.jpg

"Більше року цього пам'ятника немає, а відповідальні є. Роботи з його відновлення ніхто не піднімав і всі задоволені", - розповів історик Іван Капась.


Сільський голова Микола Ващенко про те, хто надав дозвіл демонтувати могилу, нічого не знає.


"Я зараз лише рік працюю головою села, хто дав дозвіл ту могилу демонтувати я не можу сказати. За моїми даними, там і не було похованих людей, там є типу капсули", - зазначив він.


За даними ж істориків, у 1941 році на цих землях точилися запеклі бої. Південно-Західний фронт, який тримав оборону Києва, відступав. Місцями червоноармійців ховали, де знайшли. А вже в 1950-х роках знайдені останки перепоховали на подвір'ї школи - у братській могилі. Це пам'ятають і місцеві старожили.


Оригінал паспорту братської могили зберігається в архіві Міністерства оборони Росії. Копія мала б бути в сільраді, але для чиновників це не аргумент.


"Якщо буде доведено, що саме там поховані останки наших воїнів, то це наш обов'язок це зробити, якщо ні, то що, ставити обеліск серед траси?", - заявив Ващенко.

 

Источник: tsn.ua

 

На Черкащині знищили братську могилу і посадили клумбу

EXMO affiliate program