На Донеччині відбувається чи не найважливіша битва за весь час АТО

20 августа 2014 г. в 15:48

Битва за Іловайськ стала першою битвою добровольчих батальйонів України. Бій має стратегічне значення.

 

Іловайськ є ключем для перехоплення комунікацій донецького угруповання російських найманців. Взяття Іловайська створює загрозу донецької угрупованню противника, і створює умови, щоб зімкнути кільце оточення навколо Донецька. З півночі Донецька наші війська наступають в районі Ясинуватої. З району Іловайська наша південна угруповання зможе нанести удар назустріч. Одночасно створюється загроза Моспінської угрупованню противника, і угрупуванню в Шахтарську. Цей маневр наших воїнів дозволить різко послабити тиск противника з сектора "Д" антитерористичної операції.

Бої за місто йдуть дві доби без перерви. Загони найманців і терррістов в боях 18-19 серпня вибиті з більшої частини міста, але продовжують чіплятися за мікрорайон на північній околиці Іловайська. В результаті двостороннього охоплення угруповання проросійських найманців в південній частині Іловайська силами батальйону МВС "Дніпро" і 3-го батальйону Нацгвардії "Донбас" за підтримки армійських частин 17-й дніпропетровської танкової, 51-й волинської і 93-й дніпропетровської механізованих бригад, 18 серпня противник був розбитий і була звільнена велика частина Іловайська. Наші бійці завдали противнику великих втрат.

 Але 19 серпня російський командування почало контратаку, щоб вибити наші війська з Іловайська. Зав'язалися важкі бої. Другу добу терористи з районів Донецька, Моспіно, Шахтарська атакують наші війська силами піхоти і бронетехніки. Абсолютно в безпрецедентних масштабах ворогом застосовується артилерія і реактивні системи залпового вогню. Терористи розстрілюють місто разом з мирними жителями, щоб ускладнити просування українських військ. Шквальний вогонь.

 Треба відзначити, що російські найманці атакують великими силами, наші війська неодноразово вступали у ближній контактний бій, широко застосовуються всі види піхотного озброєння. Окремі будинки вдається звільнити тільки повного знищення найманців.

Ворог кинув в бій усі свої резерви з Донецька та Шахтарська - батальйони "Схід", "Оплот", банда "Мотороли", частини російських найманців. Зняті підрозділи терористів з інших ділянок фронту.

З боку Шахтарська противник атакує позиції 40-го батальйону Територіальної оборони "Кривбас" і 17-ї танкової бригади. Бійці підбили танк Т-72 і кілька одиниць легкої бронетехніки, кілька вантажівок постачання, завдали великої шкоди живої сили.

 За межами Іловайська поза зоною міської забудови українські війська широко використовують артилерію і міномети - бригадні артилерійські групи 93-й і 51-й бригад ефективно пригнічують ворожі батареї і вогневі точки в околицях Іловайська.

 19 серпня в бій за Іловайськ вступили підрозділи добровольчих батальйонів МВС "Азов" і "Шахтарськ", які допомогли товаришам. Вони продовжили бій вночі. Для "Шахтарська" пекло Іловайська стало першим великим боєм. Розвідгрупа "Азова" вночі знищила опорний пункт і БРДМ противника.

"Шахтарськ" - нова частина, для багатьох бійців Іловайськ став першим боєм. "Азов" і "Шахтарськ" ведуть вуличні бої разом з побратимами з "Донбасу" і "Дніпра".

Командування сектором "Б" (генерал Хомчак) організувало чітку взаємодію між штурмовими підрозділами, артилерією і бронетехнікою. Досягнутий хороший рівень координації між усіма українськими частинами.

Битва за Іловайськ триває. Добровольці продовжують наступати.

Протягом двох діб боїв за Іловайськ пали смертю хоробрих два бійця батальйону "Дніпро", чотири бійці "Донбасу", чотири бійці "Шахтарська".

 

По материалам: Головне

EXMO affiliate program