На Хмельниччині із краєзнавчого музею викрали гармату, датовану першою половиною 17 століття

20 апреля 2011 г. в 12:53

Зброя не була у серійному виробництві. Тому має неабияку історичну цінність. Втім вона лише для цивілізованих людей. Варвари оцінили інше - її вагу. У гарматі понад 150 кілограмів бронзи.

 

Іван Кадук, директор історико-краєзнавчого музею:

Вона на рівні держави цінна тим, що це окремий екземпляр. Це не масовий серійний випуск. Це окремі екземпляри по замовленню.


О третій ночі невідомі потрапили у музей через чорний хід. Зламали замки і побили охоронця.  Чоловіка зв’язали. Рот і очі заклеїли липкою стрічкою. Захистити себе охоронець не міг, зброї  у нього не було.


Володимир Мандзюк, охоронець музею:
Били по голові саме перше, по обличчю, по голові били де попало. В результаті розбили ніс, почала текти кров дуже, захлинатись я почав. Були в масках, чорних масках. Туловіще, лице все закрите. Руки були в чорних рукавичках шерстяних. По голосу — молоді хлопці. Один до одного називав Вася. Вася, що там ще? Вася, що там ще робиш?


Непритомного охоронця знайшли вранці. У стані середньої тяжкості чоловік потрапив до лікарні.


Наталя Богатирчук, дочка потерпілого:

Застала весь в крові був. Все лице чорне, порвато. І цей скотч був обмотаний кругом нього. І лице було обмотане, і руки ще були обмотані. Міліції було багато. Ми викликали швидку.


Микола Килимник, завідувач хірургічним відділенням:
При обстеженні встановлений діагноз: закрита черепно-мозкова травма, струс головного мозку, множинні садна лиця, передпліччя, зап'ястя, так як його зв'язували руки.


Особливими експонатами  музею були дві гармати. Ту, яку викрали  виготовили у Дрездені -  на замовлення польських феодалів братів Сенютів.  Другу злодії винести не змогли. Гармата вилита по замовленню тих же людей, на честь їхньої  матері. Проте важить втричі більше.


Наталія Виноградська, кореспондентка “Надзвичайних новин”
:
Злодії не розрахували власні сили. Чотириста п'ятдесят кілограмову гармату дотягнули лише до дверей. Там і кинули.


Іван Кадук, директор історико-краєзнавчого музею:
Все зроблено дуже оригінально, з орнаментом.

-Та також?
-Подібна, така сама, трошки інача. Тут є написи, там не має.


У дирекції музею припускають –   гармату викрадали на замовлення. Інші експонати нападників не цікавили.


Іван Кадук, директор історико-краєзнавчого музею:
Це було сугубо пряме замовлення. От бачите, стоїть статуя, вона кг 30. Її міг спокійно один взяти під паху і понести. Він на ходу не розібрався чи вона бронзова, чи чавунна.


Віталій Вітер, заступник начальника РВ міліції:

За даним фактом порушена кримінальна справа за статею 187 частино 3 “Розбій”, де передбачено покарання у вигляді 7 до 12 років з конфіскацією майна.


Після інциденту у музеї змінили замки і вже  встановлюють сигналізацію. На час робіт гармату, яка лишилася, забрали на збереження до міліції.

 

Подробности смотрите в вечернем выпуске передачи "Надзвичайні новини" в 19.25 на телеканале ICTV

 

На Хмельниччині із краєзнавчого музею викрали гармату, датовану першою половиною 17 століття

EXMO affiliate program