На Хмельниччині в місті Славута нічийні та небезпечні хімікати вкорочують віку містянам

16 мая 2011 г. в 18:30

Люди впевнені: вони хворіють і вмирають від покинутих напризволяще дусту і гексахлорану. Ті зберігаються в напівзруйнованому складі колишнього хімзаводу.

 

Раніше з них виготовляли дустове мило, пральний порошок і відбілювач. Зараз понад 120 тонн отрути забруднює повітря і підземні води.


У місті Славута Хмельницької області люди дихають дустом і гексахлораном.  Отрута лишилася ще від старого хімзаводу, який виготовляв пральний порошок, відбілювач і дустове мило. 15 років тому підприємство збанкрутувало, його закрили, а  120 тонн хімікатів так і лишили в напівзруйнованому складі зі статусом нічийні.  


Колишні працівники підприємства  розказують – багато робітників вже повмирали: люди досить довго працювали з отрутою. Решті  не варто на довге і здорове життя.
У людей постійно болить голова,  скарги на  у печінку і шлунок.

 
Від складу з дустом до найближчих будинків менше п'ятдесяти метрів. Отрута, що там зберігається небезпечна для людей. Вона викликає важкі гострі отруєння, забруднює ґрунтові води і повітря.


Якщо вірити людям, то санстанція відмовилася досліджувати вплив хімікатів на здоров’я людей. Приміщення складів, як і всі інші будівлі колишнього заводу, через ліквідацію знято з  поточного санітарного нагляду. Дізнавшись, що у місто приїхали журналісти, всі до єдиного працівники СЕС поїхали перевіряти психлікарню.


В мерії кажуть:  колишній хімзавод продали через обласне управління фонду держмайна як цілий майновий комплекс. Але нинішні його  власники відхрещуються від території 6 на 8 метрів одного зі складів – саме того, де лежить отрута.


Міські чиновники говорять , що  про нічийну отруту вони повідомили  всі можливі інстанції. В грудні 2010 року з держбюджету на перепакування та вивезення  80 тонн хімікатів виділили понад 140 тисяч гривень. Міська влада склала договір з МНС-никами – грошей вистачило тільки на перепакування.


Люди ж кажуть – ніякої санітарної обробки міста не було. Коли отруту перепакували,  то цим самим розкрили склад, а заодно – розсипали довкола і дуст, і гексахлоран, які тепер смердять ще сильніше.


Працівники державної екологічної інспекції готують матеріали для передачі правоохоронним органам і прокуратурі, аби ті встановили та притягнули до відповідальності і власника складів,  і тих, хто причетний до забруднення землі.

 

Подробиці дивіться у вечірньому випуску передачі "Надзвичайні новини" о 19.25 на телеканалі ICTV

 

На Хмельниччині в місті Славута нічийні та небезпечні хімікати вкорочують віку містянам

EXMO affiliate program