На Прикарпатті біля районної лікарні знайшли людські кістки

14 апреля 2011 г. в 21:03

Людські кістки знайшли на Прикарпатті. Їх виявив працівник районної лікарні. Експерти кажуть: це можуть бути рештки селян, закатованих після Другої світової війни.


Він набирав землю поблизу лікарні, щоб посадити квіти, аж раптом натрапив на кістки. Спочатку вжахнувся - гадав, то щось кримінальне чи якась могила.

Богдан Овчар, мешканець с.м.т. Єзуполя:

- Натрапив на щось тверде, пішов далі. І знов натрапив на щось тверде. От тут по цілій довжині людини щось було тверде. А потім відкрилося - а то людські кості.

Таки могила. Тільки не впорядкована. Місцеві одразу ж згадали події після Другої світової. 85-річна пані Вікторія бачила ті події.

Вікторія Черепаха, мешканка с.м.т. Єзуполя:

- То страшно було. Один другого, свій свого вбивав. То було в 45,44,46 році.

За 23 роки роботи пан Михайло бачив багато таких масових поховань. Людські рештки знаходили у криницях, і навіть під порогами будинків. Так, запевняє історик, в ті часи ховали тільки спецслужби.

Михайло Павликівський, історик:

- Поляків як хоронили. Ми би знаходили дошки від трун. А якщо дерево зогнило, то хоча, цвяхи були б. А тут нема нічо. Їх просто кидали от так.

Експерти вже після попереднього огляду кісток сказали: їм, щонайменше, кілька десятків років. Такі поховання в селищі вже знаходили років 20 тому.

Ганна Кушнів, Єзупільський селищний голова:

- З 1944-го по 1958 на території теперішньої лікарні була в'язниця НКВС. Там дуже багато людей було закатовано, замордовано. Люди знали, де їх поховано. І в 1989 році тут проходили розкопки і знайшли тіла 49 чоловік.

Поки що з окремих фрагментів змогли скласти скелет однієї людини. Місцеві мешканці мають намір перепоховати знайдених у селищній братній могилі. Утім, припускають, що в землі ще багато решток.

Володимир Гарматюк, Василь Смага.

 

Джерело: НТН

 

На Прикарпатті біля районної лікарні знайшли людські кістки

EXMO affiliate program