На річницю Чорнобильської аварії в Україну прибули 35 іноземних делегацій

20 апреля 2011 г. в 19:40

Україна зустрічає іноземних гостей. Тридцять п'ять закордонних делегацій прибули, аби взяти участь у заходах, присвячених двадцять п'ятій річниці Чорнобильської катастрофи.

 

Шановним відвідувачам - теплий прийом, а рядовим українцям від офіційних візитів - уже звичні незручності.

Що дороги в Києві 19-го квітня перекриватимуть, Державтоінспекція попереджала заздалегідь. Утім, центр міста все одно тонув у заторах. З 12-тої до 14-тої години інспектори обмежили рух проспектом Бажана і Столичним шосе. З 18-тої до 19-тої не проїхати було Європейською площею. А з 19-тої до 20-тої перекривали рух від Грушевського до Національної опери. В ДАІ кажуть: водіям запропонували шляхи об'їзду. Відтак, хто втрапив у затор - нехай ображається на себе.

Наталя Сторожик, керівник відділу УДАІ м. Києва:

- Ми рекомендували, якими вулицями краще об’їхати - це площа Слави, це Московська площа, бульвари Шевченка, Лесі Укрїнки, Дружби Народів, Бессарабська площа. Звичайно, є водії, які хочуть проїхати через центральні райони міста, тому набратися терпіння і дотримуватися правил дорожнього руху, і слідкувати за жестами регулювальника.

Іноземні делегації приїхали до України з благородною метою: вони дають гроші на саркофаг для реактора. Мова йде про мільйони євро на Чорнобильську АЕС.

Віктор Янукович, президент України:

- Спільними зусиллями нас вдалося зібрати, і ми вважаємо цю цифру попередньою - 550 мільйонів євро на реалізацію чорнобильських проектів. Україна також, я хочу оголосити, свій внесок - 29 мільйонів євро.

На думку українських фахівців, зона відчуження досі залишається небезпечною. І це явно не місце для прогулянок туристів. Кажуть, популярні нині туристичні поїздки до мертвих місць - небезпечна й непотрібна розвага.

Олександр Наумов, експерт:

- Даже малые дозы радиации оставляют след в организме человека, что тут происходило за 25 лет и в первые дни радиации. И те люди, которые думают что последствия аварии ликвидированы, глубоко ошибаются. Есть некоторые элементы, период распада которых - 24 тысячи лет.

Збір коштів на Чорнобильські проекти ще триває. Досі не визначилися, чи давати гроші на саркофаг Італія, Канада, Бразилія, Мексика та Болгарія.

Марина Борисполець, Олексій Соловей.

 

Джерело: НТН

 

На річницю Чорнобильської аварії в Україну прибули 35 іноземних делегацій

EXMO affiliate program