На Вінничині півсотні садиб вже кілька років поспіль затоплює водою

27 апреля 2011 г. в 12:43

Мешканці містечка Гнівань на Вінниччині у підвалах своїх будинків розводять рибу. Півсотні садиб кілька років поспіль затоплює водою. У людей руйнуються будинки і замулюються криниці. Чому підтоплює людей – з’ясовували наші кореспонденти.

 

Високі рибацькі  чоботи на цій вулиці є в кожного господаря. Півсотні підвалів затоплено водою, без спеціального спорядження навіть не можна дістати консервацію і картоплю.


Володимир Ковальов -  потерпає від води:

Отак по воді добираємося і дістаємо продукти.

Володимир Ковальов до ситуації підійшов розумно і винахідливо – він запустив у свій підвал малька риби. Тепер розводить окунів і слухає жаб.


Володимир Ковальов  -  розводить рибу:
Наловив, запустив рибу. Вона вже мальок випустила. А жабки самі приповзли, вужі тоже.


Але насправді ситуація не весела  – через постійну вологість фундамент покривається цвіллю і тріскається. Люди пробували відкачувати воду, але вона за кілька годин прибуває знову.


Ганна Ковальова, потерпає від підтоплення:
Почали тріскатися хати, фундамент. Опадає плитка верхами – ми її ремонтуємо весь час. В хатах тріщини – плитка в хатах отпадає. Ми практично постійно робимо ремонт. Круглий рік. Як не одне то друге. Як не клеїмо шпалери, то підкрашуємо. Щоб цей  будинок мав якийсь вигляд.
У повітрі постійно смердить каналізацією, оскільки вода розмиває вигрібні ями. Колодязями люди вже також не користуються, але найгірше – коли йде дощ. Вода застоюється тижнями і починає гнисти городина.


Наталія Гаврилюк -  не бачить врожаю:
Садити – садим, а врожаю не бачим 2 роки. А цей рік побачим, посадим кабаки, щоб не жалко було  труда.


Поруч із хатами тече річка. Місцеві припускають – їх підтоплює через дамби і ставки.


Анатолій Франчук - нарікає на дамби та ставки:

Кожна людина знає – коли не було цих ставків – не було води. А це все оці ставки. Ви подивіться – вона розливається ця вода. Якщо б представити, щоб убрати цю воду, рівень води убрати – наскільки б він впав би.


Але спеціалісти водного господарства говорять, що ставки не впливають на рівень води. Проблема підтоплення – в самих будинках, які стоять вздовж річки.


Алім Зозуля - директор проектного департаменту спеціалізованої будівельної компанії:

Будинок має вагу, масу. Маса грунту ущільнила в основі. А коли їх багато – цілий ряд, якщо раніше у природному стані був баланс руху цієї води, то зараз він порушений. Воді важче пробиратися до струмка.


Перед тим, як роздавати людям земельні ділянки, місцева влада мала би  замовити так звані гідрогеологічні вишукування – кажуть спеціалісти.  Вони б встановили, як забудова берега вплине на рівень ґрунтових вод. Але будинки стоять вже 20 років, а отже, проводити якісь дослідження  пізно. Щоправда нинішній міський голова говорить - вихід є.


Володимир Кулешов - міський голова:
Потрібно будувати дренажну систему. Дренажна система надзвичайно дорога. На сьогоднішній день із-за скудності бюджету, у нас просто нема фінансування, щоб ми могли зробити відповідну роботу. Тому на друге наступне півріччя заплановано зробити проектно-коштористну документацію і на це з бюджету виділяється близько 40 тис грн.

 

Дренажна система обІйдеться  місту  мінімум у 300 тисяч гривень. Таких грошей у місцевому бюджеті немає, чиновники проситимуть у району та області. Якщо там не дадуть - люди і далі розводитимуть рибу у підвалах та ходитимуть по вулиці не інакше, як у чоботях.

 

Подробиці дивіться у вечірньому випуску передачі "Надзвичайні новини" о 19.25 на телеканалі ICTV

 

На Вінничині півсотні садиб вже кілька років поспіль затоплює водою

EXMO affiliate program