Над Одещині запустять так званого "конопляного робота"

19 апреля 2011 г. в 10:49

Технічна новація допоможе боротися з наркобізнесом. Над Одещиною запустять так званого "конопляного робота", за допомоги якого незаконні посіви марихуани виявлятимуть навіть у найнеприступніших місцях.


Південь Одеської області - найпопулярніше місце на нелегальному наркоринку. Поблизу містечка Рені, на самісінькому кордоні з Молдовою, влітку 2009 виявили найбільшу плантацію конопель. Вони росли тут поміж рядків кукурудзи, площа "ділянки" сягала ста тисяч гектарів - це 200 футбольних полів! Тоді побачити приховане від стороннього ока зілля допомогли правоохоронцям європейці. Місія Євросоюзу запропонувала застосувати технічну новинку - "каначопера". Відтепер можна буде знайти навіть ретельно замасковані плантації.

Росаріо де Бласіо, координатор місії ЄС із прикордонної допомоги Молдові та Україні (переклад):

- Цей апарат, "каначопер", є поліпшеним гвинтокрилом, обладнаним за останнім словом техніки камерою й сенсорними системами. Вони вловлюють запах канабісу. Тобто, апарат бере зразки повітря й аналізує його компоненти. Утім, він ефективний тільки за добрих погодних умов.

Конопляний робот здатний розпізнавати випари марихуани на висоті кількасот метрів. Електронний прилад працює в повітрі без пілота, і може виявити як фермерські угіддя конопель чи маку, так і рослини в горщиках. Адже наркоділки хоч де вирощують дурман.

Андрій Бурячок, заступник керівника управління ГУ МВС України в Одеській області:

- Использовать пытаются удаленные места: допустим, арендуют в посадках кукурузы, в растениях других сельскохозяйственных культур, и, допустим, поле имеет размер километр на километр, берется определенный размер, чтоб было метров 200 с одного края, и другого. То есть, кто в поле-то зайдет?

Та правоохоронці кажуть: каначопер - це ще не все. Для виявлення незаконних плантацій зілля планують проглядати знімки з супутника.

Андрій Бурячок, заступник керівника управління ГУ МВС України в Одеській області:

- Можно со спутника, я думаю, увидеть. Но это должен быть размер определенный, определенное увеличение. И чтоб спутник проходил в нужное нам время, в нужном нам месте. То есть, когда уже прошло цветение, довольно-таки сложно отличить по цвету с высоты, где наркотическое растение, где нет.

Та поки вартові ладу готуються запустити в небо "каначопера", щойно стане на погоді. Обстежить конопляний робот, передусім, кордон України з Молдовою.

Оксана Піднебесна, Влад Величко.

 

Джерело: НТН

 

Над Одещині запустять так званого "конопляного робота"

EXMO affiliate program