"Нас зливають у каналізацію": Фаріон спровокувала новий мовний скандал (видео)

13 мая 2017 г. в 10:55

В інтернеті розгорілася дискусія через звернення колишнього народного депутата від ВО "Свобода" Ірини Фаріон на тему англіїзації вищої освіти в Україні.

Одіозна націоналістка розкритикувала екс-міністра освіти Сергія Квіта, який скасував обов'язковість викладання української мови та історії у вишах, але натомість "запровадив особливий прес щодо вивчення англійської".

"Ми не встигли побороти шалене зросійщення вищої освіти, як увійшли у болото суцільної англіїзації. Очевидно, місія Квіта полягала в тому, щоб знищувати національний складник вищої освіти", - сказала Фаріон.

Вона нагадала, що тепер, аби отримання звання доцента і професора, треба скласти іспит з англійської "якомусь вуйкові Семові за 2300 гривень, а також "заплатити у бюджет Великобританії 500 грн за книжечку, з якої маємо вивчати чужу-пречужу мову".

Те саме, за її словами, стосується і монографій, які потрібно перекладати англійською.

"Наше Міністерство освіти закликає розвивати не науковий стиль української мови, а науковий стиль англійської. Чию державу ми будуємо? Ми хочемо стати штатом Америки чи хочемо, щоб нас остаточно злили в каналізацію? Якщо оця професура і доцентура кинеться складати іспит дядькові Семові, нехай краще повісить собі таблицю на груди, що вона є абсолютним і доконаним рабом!" - підкреслила Фаріон.

Крик душі відомого борця за українську мову викликав бурхливу дискусію в мережі. Частина користувачів погодилася з Фаріон, що "ми втрачаємо національну гідність". Інші ж почали доводити важливість для науковців вивчення англійської.

Цікаво, що сама Фаріон досить різко й агресивно реагувала на коментарі, які не співпадали з її позицією.

"Боже! Яка дурня. Я не дискутую з вдареними в голову", "Ви у щось тяжко вдарилися", "Ви, пане, мене не цікавите. Скиньте свою температуру" і т.д. - відповідала націоналістка.

obozrevatel.com

EXMO affiliate program