Навіть без PIN-коду: шахраї вигадали новий спосіб "обчищати" картки українців

12 октября 2018 г. в 01:25

В Україні значно почастішали випадки крадіжок з банківських карт. При цьому телефонні шахраї в Україні вигадали нову схему, як виманювати в українців інформацію, яка допоможе привласнити їхні кровні. При цьому аферисти не питають ні PIN-код, ні CVV-код. Журналісти розбиралися, як саме "працюють" шахраї.

Після візиту до Пенсійного фонду, куди були подані документи, деяким українцям телефонують підозрілі особи. В одному з випадків чоловік назвався працівником Національного банку і запропонував перевірити його посаду на сайті установи.

Запис одного такого дзвінка прослухав експерт з безпеки Сергій Кириленко. Він допоміг розібратися з тим, як псевдобанкіри виманюють дані.

"Мольяр Мар'ян Михайлович, мій базовий номер – 52-27. Запишіть його, будь ласка. Запишіть його, шановний клієнте. Цей номер дозволить вам перевірити інформацію на офіційному сайті Національного банку щодо моєї посади", – сказав по телефону псевдобанкір.

"Дуже впевнено, дуже виразно, дуже доступно кажуть: карта заблокована, і я мала сказати номер своєї картки, і вони розблокують, але я на це не ловлюсь", – розповідає "Сегодня" Наталія, з якою пов'язувалися шахраї.

Але, крім номера карти, шахраї під час телефонної розмови вимагають також інші дані.

"Вам потрібно назвати повний номер карти для перевірки інформації, а також два номери, на які ви телефонуєте найчастіше. Ні PIN-код, ні CVV-код, ні кодове слово ви надавати не повинні. Беріть карту в руки і називайте повний її номер", – вимагають ті, хто телефонує.

Кириленко зазначає, що таким чином шахраї крадуть номер телефону.

"Номер картки і два номери телефону – це потрібно для того, щоб можна було зробити дублікат SIM-карти і заблокувати SIM-карту потерпілого", – говорить експерт з безпеки.

Маючи номер банківської карти і номер телефону з дубліката SIM-карти аферисти отримують повний доступ до фінансів.

"За номером картки далі вже відбуваються або в інтернеті якісь операції і SMS-підтвердження приходить, або для заходу в інтернет-банкінг, де змінюється, наприклад, в подальшому номер телефону, паролі", – зазначає Кириленко.

Запис розмови з шахраями також проаналізував психолог-криміналіст Юрій Ірхін. Він пояснив, які методи психологічного тиску використовують злочинці.

"Я б назвав це риторичною, ораторською психологічною технологією. Вона досить поширена. Це технологія заморочування розмовами – багато тексту з розумними словами. Причому зі словами, які мають викликати якийсь інтерес. І неодноразово повторюється слово "безпека", – зазначає Ірхін.

За словами експерта, жертвам телефонував шахрай-професіонал, який чітко знав, що робить.

"Людина цьому спеціально навчалася. Це і є критерій, який свідчить про кримінальне правопорушення. Тобто це свідоме, навмисне діяння", – пояснює фахівець.

Отже, щоб не попастися на гачок, пам'ятайте: Національний банк – регулятор, він не працює з клієнтами, а ваш банк не буде питати персональні дані.

Для банківських операцій взагалі найкраще завести окрему SIM-карту і не повідомляти її номер стороннім особам

СЕГОДНЯ

EXMO affiliate program