Названі причини катастрофи "Локомотива": у крові пілота Як-42 знайшли наркотик

3 ноября 2011 г. в 08:50

МАК оприлюднила результати розслідування катастрофи під Ярославлем. Винні компанія, погана підготовка, хвороби пілота і дії екіпажу.

8.jpg

 

Міждержавна авіаційна комісія Росії оприлюднила результати розслідування причин катастрофи Як-42 під Ярославлем, в якій загинули хокейна команда "Локомотив". Усю провину на аварію поклали на пілотів, які не мали належного досвіду, а один був під дією наркотику.

Як виявилося, у крові одного з пілотів літака було виявлено фенобарбітал – речовину з групи барбітуратів, яка включено до списку наркотичних та психотропних речовин (зазвичай відоме як снодійне, входить до складу, зокрема, корвалолу).

"В організмі другого пілота виявлений фенобарбітал - препарат, який надає гальмівну дію на центральну нервову систему, заборонений до застосування пілотами. Особи, які використовують цей препарат, не можуть бути допущені до виконання польотів", - повідомив голова технічної комісії МАК з розслідування причин катастрофи Як-42 Олексій Морозов.

Він також розповів, що пілоти літака не мали належної кількості годин нальоту, а "тренажерна підготовка проводилася формально, з великими перервами".

За словами Морозова, перед вильотом з Ярославля екіпаж не виконав розрахунок параметрів зльоту.

"Екіпаж зробив контрольну карту перед запуском двигуна. При відповіді на пункт контрольної картки "злітні дані" командир повітряного судна сказав: "Розраховано, повідомлено ". Проте конкретних значень злітної ваги, центрування, розрахункових швидкостей на зльоті озвучено не було. Аналіз показав, що екіпаж розрахунок параметрів зльоту не виконував", - сказав Морозов.

Він також зазначив, що компанія "Як-сервіс", якій належав літак, не була здатна забезпечувати безпечне виконання польотів.

"Організаційна структура авіакомпанії "Як-сервіс", схема її управління і фінансування не дозволяли забезпечувати безпечне виконання польоту", - сказав він.

Нагадаємо, літак Як-42 розбився під Ярославлем 7 вересня. Жертвами катастрофи стали 44 людини, екіпаж літака та основний склад хокейного клубу "Локомотив", який прямував на матч до Мінська.

Після падіння літака вижили лише двоє людей, однак пізніше нападник "Локомотива" Олександр Галімов помер в опіковому центрі. У живих залишився тільки бортінженер Олександр Сізов.

 

Источник: ria.ru

 

Названі причини катастрофи "Локомотива": у крові пілота Як-42 знайшли наркотик

EXMO affiliate program