Названо причину трагедії на шахті імені Бажанова в Макіївці

2 августа 2011 г. в 18:30

Трагедія на шахті імені Бажанова в Макіївці Донецької області, де в результаті падіння копра загинули 11 людей, сталася через низьку якість бетону, з якого було побудовано споруду.

 14.jpg
Про це заявив генеральний директор держпідприємства "Макіїввугілля", в яке входить шахта імені Бажанова, Станіслав Толчин.

Толчин відзначив, що згідно з попередніми висновками комісії, що вивчає причини аварії, проби, взяті в основі вежі копра, показали низьку міцність бетону. Проте, за словами Толчина, в п'ятдесяті роки минулого століття, коли зводився цей копер, ще не було норм, що регулюють якість бетону, і технічних можливостей проведення відповідних експертиз.

"Взяті проби бетону, який знаходився в основі вежі копра. Вони не відповідають стандартам. Це одна з причин. Тобто, міцність бетону набагато нижча, ніж має бути", - відзначив генеральний директор держпідприємства "Макіїввугілля".

Ще одна можлива причина обвалення копра, за словами генерального директора, пов'язана з тим, що в сімдесятих роках минулого століття шведську підйомну машину в копрі замінили на радянську, яка виявилась важчою за імпортну.

"На жаль, у той час не було методів і засобів для вивчення правильних можливостей для установки цієї машини", - сказав Толчин.

Керівник ГП "Макіїввугілля" повідомив також, що керівництво шахти і об'єднання не знало про аварійний стан копра скипового ствола. За його словами, фахівці Науково-дослідного інституту гірської механіки імені Федорова у вересні 2010 року перевірили копр і видали дозвіл на його експлуатацію до січня 2013 року.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Микола Азаров, який відвідав місце трагедії 30 липня, заявив, що немає іншої причини падіння копра окрім халатності, безвідповідальності і невиконання своїх обов'язків посадовцями шахти.

 

Источник:  tsn.ua

 

Названо причину трагедії на шахті імені Бажанова в Макіївці

EXMO affiliate program