Нітрат лізе у салат

9 апреля 2011 г. в 18:00

Ранні огірочки, помідори, зелена цибуля, молода редиска і капуста, які сьогодні продають в усіх магазинах, супермаркетах і на базарах, так і ваблять до себе українців.

 

Ми настільки скучили за свіжою зеленню і природними вітамінами, що готові «бодай для дітей» купувати першу весняну зелень, яка виглядає, пахне і смакує майже як звичайна, ґрунтова. І часом так хочеться накупити всього потрошку та досхочу наїстися справжнього весняного салату, що не можеш встояти перед цією спокусою.

 

А дарма, кажуть лікарі. Бо нерідко зелень та овочі, вирощені в теплиці, настільки «нагодовані» нітратами, що можуть спричинити важке отруєння. Для того щоб вечеря не закінчилася у найближчому токсикологічному відділенні, треба знати, як правильно вибирати весняні овочі, як «виганяти» з них отруйні речовини і чим зменшувати токсичну дію нітратів.

 

Занапастити городину можна і без «хімії»

Загалом свіжі овочі — це прекрасно, якщо вони «не перебирають» норму вмісту нітратів, пестицидів і важких металів. Але капусту, огірки, помідори, зелень нерідко настільки щедро підживлюють добривами, що продукти стають справжньою отрутою. Причому визначити вміст нітратів «на око» — справа не з легких. Точну відповідь дасть лише лабораторне дослідження, яке, до слова, проводять при кожному організованому ринку. Але запідозрити, що з овочами щось не так, можна й самому.

«Визначити, чи виріс помідор у нормальних умовах, чи його добре «годували» нітратами, насамперед можна за розміром плоду, — пояснює керівник лабораторії гігієнічної експертизи та нормативної документації продуктів харчування, провідний науковий співробітник Інституту екогігієни і токсикології імені Л. І. Медведя Ольга Голінко. — Господині дуже добре відрізняють капусту з високим вмістом нітратів, коли засолюють її. Нормальна капуста засолюється добре і не розпадається, а та, що містить багато нітратів, стає м’якою. Огірки з підвищеним вмістом нітратів також засолюються погано. Але фактично головною ознакою є розмір».

За словами спеціаліста, знайти городину, яка б узагалі не містила нітратів, — практично не можливо. Адже ці речовини потрапляють у рослину не лише з хімічних добрив, а й із таких, здавалося б, натуральних продуктів, як гній та свіжий розчин курячого посліду. Не знаючи, що під овочі та фрукти слід вносити не гній, а перегній, селяни можуть абсолютно несподівано для себе отримати токсичний урожай. А здавалося б, усе росло на власному городі, без хімії…

«Нітрати є в усіх овочах, навіть вирощених у нормальних умовах без використання підживлень азотними добривами, — продовжує розповідь Ольга Голінко. — Тому йдеться про те, щоб концентрація речовин не перевищувала норму. Причому вся продукція до вересня вважається ранньою і може мати високий вміст нітратів (для тепличних культур офіційно дозволеною є концентрація нітратів вдвiчi–втричi більша, ніж у тих овочах, які вирощені на відкритому ґрунті). Наприклад, огірки, вирощені на відкритому ґрунті, повинні містити не більше 150 міліграмів нітратів на кілограм, а от огірки, вирощені в теплиці, — 300. Норма нітратів для капусти білокачанної ран­ньої — 900 міліграмів на кілограм, а для пізньої — лише 50».


Свіжий огірок для дитини може стати фатальним

Як пояснюють лікарі, самі по собі нітрати — малотоксичні сполуки. Але потрапляючи в організм, вони взаємодіють із різними речовинами і перетворюються на нітрити. А це вже серйозна отрута, яка порушує систему постачання кисню до тканин і навіть призводить до виникнення раку. Нітрити перетворюють гемоглобін крові на таку форму, яка не може переносити кисень. Тому якщо людина отримає високу дозу цієї отрути, в організмі починається кисневе голодування, а це негативно впливає на всі системи та органи людини. Причому «загартовані» життям дорослі після отруєння нітратами відновлюються швидше, ніж малюки. А в маленьких дітей ще не відлагоджені всі системи життєзабезпечення. Тому для них нітратна вечеря набагато небезпечніша.

Як зазначає головний дитячий токсиколог Головного управління охорони здоров’я КМДА, завідувач Українського дитячого центру клінічної токсикології, інтенсивної та еферентної терапії НДСЛ «Охматдит» Борис Шейман, навесні люди найчастіше опиняються в лікарні, поївши «нітратних» огірків, а згодом — перших кавунів: «Для токсикологів цей вид отруєння не є дивиною.

 

Рік у рік до нас потрапляють такі діти, зазвичай наприкінці весни — на початку осені. У квітні–травні — з отруєнням свіжими огірками, до серпня — ранніми кавунами. Діти надходять у важкому стані, нам доводиться докладати великих зусиль, щоб допомогти пацієнту. Зазвичай питання життя вирішується впродовж два–три днів після отруєння. І слава Богу, що за останні десять років ми не втратили жодної дитини, яка потрапила до Українського центру токсикології з цим діагнозом».


Капуста накопичує нітрати в качані

Аби не принести додому повну торбу нітратних овочів, лікарі радять купувати весняну городину тільки в магазинах. І вимагати сертифікати якості, щоб там було написано, скільки ці продукти містять нітратів. Також Ольга Голінко рекомендує нічого не купувати на стихійних ринках, у підземних переходах, на тротуарах тощо, бо часто там збувають продукцію, заборонену для продажу.

Якщо ж ви не впевнені, що в куплених овочах немає перебору нітратів, то можете істотно зменшити вміст токсинів самотужки. Оскільки найбільше нітратів у капусті накопичується у верхніх листочках і качані, ці потенційно небезпечні частини треба викидати. Томат, перець, баклажан, кабачок створюють найбільші нітратні запаси біля плодоніжки, а зелена цибуля — біля кореня. Тому ці частини треба відрізати із гарним запасом.

«Морква має підвищений вміст нітратів у товстому кінчику біля хвостика, бо саме там проходять шляхи нітратів у листя, тож треба відрізати ці хвостики, — пояснює Ольга Голінко. — У яблуках із підвищеним вмістом нітратів треба виймати серцевину і насіння. Щодо листових культур, то треба їх вимочувати у воді протягом двох–трьох годин, тоді відбувається міграція нітратів у воду, вміст речовин зменшується на 25 відсотків. Якщо ж картоплю, буряк та моркву почистити та відварити, тоді 75 відсотків нітратів виходить у цей відвар, який треба вилити, а почищену продукцію можна споживати. А от із огірками нічого не зробиш, бо вони дуже швидко ростуть, відповідно, швидко накопичуючи нітрати».

Крім того, спеціалісти розповідають, що куплені овочі та зелень не варто довго тримати у холодильнику. Адже за недостатнього освітлення та вологості, а також за низької температури нітрати перетворюються на ще більш шкідливі нітрити.

Утім, незважаючи на попередження медиків, люди все одно купують овочі з нітратами та страждають від отруєння. Після їх споживання може з’явитися нудота, задуха, діарея, загальна слабкість, головний біль. Якщо не вдалося уникнути такої ситуації, постраждалому треба терміново промити шлунок. «Чим швидше ми видалимо все те, що ще не встигло всмоктатися в кров, тим менший ризик сильного отруєння, менший ступінь його тяжкості, — каже пан Штейман. — Але треба мати на увазі, що токсикосиндроми, які виникають в організмі внаслідок отруєння нітратами, досить серйозні. Дитина може знепритомніти, у неї розвивається важка артеріальна гіпотонія, може бути прискорене серцебиття. Але найбільш серйозних пошкоджень зазнають нирки і печінка. Тому постраждалому треба не тільки промити шлунок і поставити очисну клізму. Слід повести дитину в стаціонар, щоб лікарі обстежили її, визначили рівень ураження і, в разі потреби, провели лікування».

ВАЖЛИВО!

Лікарі кажуть, що дітям у жодному разі не можна дозволяти з’їдати відразу цілий огірок чи один–два помідори. Краще трошки свіжої городини (попередньо вимоченої у воді) порізати в салат. Якщо ж дитина — алергік чи має хронічні захворювання серцево–судинної системи, нирок, печінки тощо, то весняні овочі їй краще не вживати взагалі. Бо навіть невелика доза нітратів може серйозно зашкодити здоров’ю такого малюка.

Фахівці зазначають, що лимонна кислота та гранатовий сік можуть знешкоджувати нітратні сполуки, переводити їх у більш безпечну для організму форму. Тому якщо ви вже готуєте салат зі свіжої капусти, то перед споживанням вичавіть у нього трохи лимонного соку.
 

АЛЬТЕРНАТИВА

Більшість моїх знайомих лікарів кажуть, що весняні огірки, редиска чи, скажімо, зелені «пір’їни» цибулі їх зовсім не приваблюють. Навіть не тягне. Мовляв, коли з власного досвіду знаєш, які дози хімікатів можуть міститися в цих продуктах, коли бачиш результати лабораторних аналізів і тямиш, що вони означають, бажання поласувати «вітамінним пучком» кудись зникає. Особливо якщо ти — лікар «швидкої» і вже десятки разів приїжджав на виклик до маленької дитини, яка отруїлася весняним салатом.

Медики рятуються від нестачі свіжої городини по–різному. Доїдають «стару» картоплю, буряки, моркву, гарбузи — овочі осіннього врожаю. Відкривають домашню консервацію — «закрутки» із різними салатами, маринованими огірками, помідорами, компотами, додають до страв перетрушений сіллю крiп. Вживають синтетичні вітаміни. Використовують заморожені овочі, які купують у супермаркеті або власноруч заготовляють ще з осені. П’ють відвари з шипшини, сухофруктів. Вирощують на підвіконні молоду цибулю, висівають у горщиках крiп та петрушку. Може, не надто зручно, але стовідсотково безпечно.
 

ЩО? ДЕ? СКІЛЬКИ?

У лабораторіях, які впродовж багатьох років роблять аналізи продуктів на вміст нітратів і пестицидів, з’ясували, що найбільше нітратів міститься в салаті, листковий капусті, шпинаті, кропі, редисці, зеленій цибулі. У цих продуктах небезпечні показники нерідко можуть просто зашкалювати. Наприклад, у травні минулого року року в Києві виявили турецьку зелень (кріп і петрушку), в якій було восьмиразове (!) перевищення норми нітратів...

Трохи менше «хімії» міститься у цвiтній капусті, броколі, огірках, селері, кабачках, редьці, моркві, білокачанній капусті. І зовсім низький рівень нітратів у брюссельській капусті, горосі, квасолі, солодкому перці, картоплі, помідорах і ріпчастій цибулі.

 

Джерело: umoloda.kiev.ua

 

Нітрат лізе у салат

EXMO affiliate program