Одне з найчистіших міст Донецької обл. занурилося у вічний сморід

29 августа 2011 г. в 19:48

Місто-вонючка -  так вже декілька років називають Дружківку Донецької області. Місцеві жителі забули, що таке чисте повітря  з моменту відкриття тут свинарного комплексу. Щовечора на поля біля міста  зливають нечистоти з агрофірми і місто занурюється в сморід. Терпінню людей прийшов кінець, вони готуються до  перекриття автодоріг, щоб блокувати роботу агрофірми. Керівництво комплексу, говорить, що вирішення проблеми в грошах, яких поки  немає.

 

26.jpg

Раніше це містечко в Донецькій області вихвалялося своєю екологією – тут принаймні немає великих металургійних підприємств і шахт. Більше того – Дружківка мала стати практично візиткою області до Євро-2012, але  4 роки тому всі ці плани змінилися  – в містечко приїхали бізнесмени. Вони сказали, що збудують тут свиноферму і пообіцяли  людям обладнати комплекс сучасною системою очищення, аби  сморід не несло вітром. Однак виконано тільки першу частину обіцянки – ферма є, а от очисних споруд - немає.


Алла Міронова -  живе поряд зі свинофермою:

Это невозможно! Это жара, это вонь, не открыть форточку. У меня есть правнучек, в доме. Это невозможно.

 

Місцевий бізнесмен вклав гроші у будівництво сучасного готелю, де мали би зупинятися вболівальники ЄВРО-2012. Тепер же, говорить,  через свиноферму, люди звідси тікатимуть.

Ашот  -  боїться, що  збанкрутує через свиноферму:

Если бы я знал то и не построил бы такой комплекс. Я не знаю, как дальше будет, но может они хоть совесть будут иметь и поймут, что нельзя над людьми издеваться.


Санстанція говорить, що свиноферма просто виливає стоки на поля, якихось спеціальних очисних комплексів тут немає і не планується.


Олександра Підоренко, заввідділом токсикології і сільгоспвиробництва Донецької обласної СЕС:
Воздух загрязняется из-за системы орошения. Эту систему орошения мы лично не согласовывали.

Такого проекта не видели.


Натепер норми забруднення повітря перевищують допустимі у майже півтора рази. Днями керівництво комплексу вперше за 4 роки вийшло поговорити з людьми і заявило – очисні будуть тоді, коли ферма заробить на них гроші.


Дмитро Новіков, один з керівників свиноферми:

Дискомфорт, который доставляется людям – это действительно то, с чем надо бороться. Но цена вопроса два миллиона гривен!

Але стоки з ферми – це тільки півбіди, поряд з комплексом ще є скотомогильник. Люди говорять – всі 4 роки він відкритий, підприємці накрили яму нібито якраз перед приїздом журналістів.


Віктор Мухонько, каже, що раніше скотомогильник був відкритий:

Здесь полтора месяца назад ничего этого не было. Перекрытия сейчас положены новые, аккуратно вырезанные. Раньше здесь лежали старые плиты, с этой стороны был большой провал, лазили здесь животные разные, собаки и т.д. А сейчас, недели две назад они положили новые плиты, сделали все для показухи.


Ще один з керівників комплексу почав запевняти журналістів, що скотомогильник вони вже давно не використовують, а утилізацію начебто проводять спільно з заводом м’ясокісткового  борошна.


Юрій Назаревич, один з керівників свинокомплексу:

Утилизация у нас происходит через константиновский завод мясокостной муки. Есть документы у нас в филиале, есть документы в константиновском заводе.

 

Ми попросили показати нам документи про утилізацію на заводі, а не на скотомогильнику, але на територію підприємства нас не пустили, сказали, що це режимний об’єкт.


Жителі Дружківки вирішили не чекати, поки підприємці нарешті зрозуміють, що місто задихається, найближчими днями люди  планують перекривати дорогу.


Юлія Яковлева, живе поряд зі свинофермою:

И никто никаких мер не принимает. Ну сколько можно! Один выход – только вилы брать, останавливать поезда, машины останавливать, выходить на трассу и все.

Подробиці дивіться у вечірньому випуску передачі "Надзвичайні новини" о 19.25 на телеканалі ICTV

 

Источник: kriminal.tv


Одне з найчистіших міст Донецької обл. занурилося у вічний сморід

 

EXMO affiliate program