Особливо урочисто цього дня перший дзвінок лунав для учнів із села Бруслинівка на Вінниччині

1 сентября 2011 г. в 18:55

Там усім миром рятували початкову школу від закриття. Батьки та вчителі зібрали гроші, власними силами зробили у навчальному закладі капітальний ремонт і домоглися, аби їхні діти не їздили вчитися у сусіднє село.

 18.jpg

Село Бруслинівка  усього за 50 км від Вінниці, тут майже сто дворів і маленька початкова школа, яку цього року планувати не відкривати.  


Чиновники запропонували водити дітей на навчання до сусіднього села – це 5 км дороги. Школярів, сказали, возитиме автобус, але щоб потрапити на нього, дітям доведеться прокидатися вдосвіта. Сергій – батько першокласника – одразу не погодився на такі умови.


Сергій Токар, батько першокласника:

Це дитині треба в 6 часов вставати, зібратися. І цілий день там дитина-першокласник. А є такі діти, що бояться. Буває, що автобус поломався. Діти пішком ідуть. Далеко іти. Через поле.


У приміщенні старої школи, яку мали закрити, капітального ремонту не було вже 50 років – це по суті основний аргумент, яким керувалися чиновники, щоб закрити навчальний заклад. Напередодні першого вересня батьки і вчителі вирішили відстояти свою школу – усім миром назбирали грошей ( здавали по хто скільки міг, бо в селі немає роботи) і самі, без допомоги держави, відремонтували навчальний заклад.   


У старій школі тепер все нове, грошей не вистачило тільки на заміну підлоги, тому її просто освіжили – пофарбували. Усі діти вчаться у двох кімнатах, класах.  Раніше їх розділяла лише груба, тепер  біля печі звели  стіну.


У школі тепер нові вікна, двері, їдальню щоправда оновлять  наступного року. Цього річ у школі все-таки продзвенів Перший дзвоник, навіть попри те, що чиновники так хотіли закрити навчальний заклад. Майже столітня школа прийняла  18 учнів, із них семеро – пішли у перший клас.  


Один учень  малокомплектного закладу (такого, як ця школа)  обходиться районному бюджету у 18 тисяч гривень на рік – каже начальник управління освіти. Через це, пояснює, і проводять оптимізацію – тобто, закривають школи.  А оскільки люди самі знайшли гроші, то навчальний заклад у селі все-таки працюватиме.


У Бруслинівці вірять, що в їхній школі згодом вчитиметься значно більше учнів, адже тут є сім’ї в яких по 11 дітей. Але це поки що плани на майбутнє, головне, що цього року школа працює. 

 

Подробиці дивіться у вечірньому випуску передачі "Надзвичайні новини" о 19.25 на телеканалі ICTV

 

Источник: kriminal.tv

 

Особливо урочисто цього дня перший дзвінок лунав для учнів із села Бруслинівка на Вінниччині

EXMO affiliate program