Південь України догризає гусінь білого американського метелика

14 сентября 2011 г. в 19:00

Шкідник, якого ще називають зеленою пожежею, став активно розмножуватися і  у  центральних областях.

17.jpg

 

У Вінницькій області завелася гусінь білого американського метелика. Вона розповзається по всій центральній Україні і їй вже дали назву зелена пожежа.

 

Люди  не знають як боротися із окупантом, адже лічинок не вбивають жодні хімікати. Мало чим допомагають і комунальні служби: у бюджетах на боротьбу з метеликом не передбачили жодної копійки. Чи стане гусінь другим колорадським жуком – з’ясовували наші журналісти. 

 

У Василя Сергійовича гусінь за кілька днів з’їла черешню, а потім переповзла на грушу, горіх і виноград.

Таке повзуче нашестя пенсіонер бачить вперше в  житті, каже – дерева, які росли стільки років, за лічені дні повсихали  і вкрилися павутинням. Жодна отрута цю гусінь не бере.


Дикі птахи і кури клювати волохату гусінь відмовляються. А от вона – навпаки. Має гарний апетит. Знищує дерева, не перебираючи.


Єдиний метод проти такого повзучого нашестя – вогонь, тільки він здатен вбити гусінь. Але в такому випадку треба палити всі сади.

У тих господарів, які не борються з гусінню, від фруктових дерев тепер тільки стовбури. Наступного року врожай  ніхто не чекає. А гусінь тим часом вже відчуває настання холодів і переповзає з дерев у приватні будинки, і навіть у квартири.

Одна самка американського метелика відкладає за раз 400 яєць. Тобто, якщо не знищити гніздо зараз  – то воно дасть тисячі таких гнізд наступного року.

У інспекції з карантину рослин запевнили, що роблять усе можливе. Навіть до голів селищних та сільських рад звертаються, щоб ті виділили людей на боротьбу зі шкідниками. 


Євгеній Баул, нач. Вінницької інспекції з карантину рослин:

Ми адміністративним шляхом даєм доручення, пишем приписи, штрафуємо людей. Адмінстративними шляхами цю проблему не подолати. Для цього відповідно потрібно і кошти.


Найкращий метод боротьби з гусінню – це, звичайно, вогонь. Але палити гнізда треба навесні, а зараз вже пізно. Гусінь просто сховається в лялечку і з неї знову народиться метелик.  За один рік цей шкідник поширюється на 40 кілометрів вперед, а отже - наступного року в усієї України є шанси залишитися без фруктових дерев і городини. 

 

Подробиці дивіться у вечірньому випуску передачі "Надзвичайні новини" о 19.25 на телеканалі ICTV

 

Источник: kriminal.tv

 

Південь України догризає гусінь білого американського метелика

 

EXMO affiliate program