«Почую кожного» - не для глухих?

26 сентября 2011 г. в 18:20

Хто почує глухих? В Україні таких 52 тисячі. Раніше для дітей із вадами слуху була одна дорога – в інтернати.

12.jpg

В умовах ізоляції від звичайного суспільства діти й починали розуміти – вони не такі як всі. Зараз же Україна переймає досвід розвинених країн, де слабочуючих не відокремлюють від решти, а протезують слуховими апаратами та навчають поруч з усіма.

 НАТАЛЯ ШУМАК -  КОРЕСПОНДЕНТКА «НН»:
В Україні 52 тисячі  глухих. Іще більше – тих, хто погано чує. Вони страждають не лише неповноцінним слуху чи труднощами мови, а й відсутністю належної до себе уваги. Державний недогляд починається із пелюшок. Адже ваду  можна виявити у перші години життя та вилікувати. В розвинених країнах це норма, в Україні – виняток.

ВОЛОДИМИР ШКОРБОТУН -  ДОКТОР МЕДИЧНИХ НАУК
:
Треба було б по всій Україні забезпечити кожен пологовий будинок апаратурою, яка б дала можливості при народженні дитя виявити глухоту – єсть проблема чи немає, якщо не виявити, то хоча би запідозрити.

Якщо повну глухоту в дитини виявляють до року, то глухуватість медики можуть не помічати  і до 5. Запізнілий діагноз - не лише трагедія для дитини  та її батьків, а й проблема для освітян.
У цьому звичайному столичному дитсадку  відкрита експериментальну група – для навчання тих, хто погано чує разом зі здоровими дітьми. Але поки набрати особливих малят не можуть.

ОКСАНА КОРОЛЬОВА -  НАЧАЛЬНИК ВІДДІЛУ УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ ОБОЛОНСЬКОЇ РАЙДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ
:
І так як зазвичай цей діагноз ставлять діткам у більш пізньому віці, то в нас зараз є проблеми із набором дітей особливих в цю групу.

А ось до цього навчального закладу охочих не бракує. Це єдина в Києві, та усього друга в Україні загальноосвітня школа, де діти із вадами слуху  та звичайні  школярі в одному класі.

Невеличкі групи, два вчителі на клас та заняття із вузькоспеціалізованими фахівцями. Ця шкільна практика – експериментальна. Але для батьків  така альтернатива інтернатам за щастя.

Не зважаючи на унікальність, у цієї школи є проблеми. Фінансування не вистачає не те, що на сучасну апаратуру для реабілітації особливих учнів, а й на речі першої необхідності.

Які б сучасні методики по роботі з особливими дітьми не переймали українські медики та освітяни, успішність їх втілення завжди залежить від грошей. Але як тільки постає питання фінансування – глухими стають вже чиновники.  «Надзвичайні новини» почули проблеми особливих дітей. До Міжнародного дня глухих програма зробила школярам подарунок – нові антисколіозні меблі. Аби діти зберегли не лише одяг, а й свій хребет.

 

Подробиці дивіться у вечірньому випуску передачі "Надзвичайні новини" о 19.25 на телеканалі ICTV

 

Источник: kriminal.tv

 

«Почую кожного» - не для глухих?

EXMO affiliate program