Половину пенсії без попередження почав забирати банк: винними виявилися шахраї, а жертвою може стати будь-хто

18 сентября 2023 г. в 19:24

Овідіопольський районний суд Одеської області зобов'язав "Райффайзен Банк" повернути пенсіонерці 24 тис. грн, які списали з її кредитки, а також 3,4 тис. грн, які банк забрав з пенсійної картки. Як вдалося з'ясувати під час судового засідання, гроші із кредитки списали шахраї.

Про це йдеться у рішенні суду у справі 509/2612/23. Так, у травні 2023-го пенсіонерка подала позов проти "Райффайзен Банку", а вже у вересні суд ухвалив рішення. Жінка отримувала пенсію на картку банку ще з 2013 року. 2019-го співробітник банку переконав її також відкрити кредитну картку.

Жінка кредитною карткою не користувалася, проте у травні 2023-го зауважила, що розмір її пенсії зменшився на 1198,24 грн. Виявилося, що банк списує частину пенсії рахунок погашення боргу за кредиткою. Згідно із законом, банк має право списувати до 50% пенсії, проте тільки в тому випадку, якщо таке списання є законним.

Пенсіонерка звернулася до Кіберполіції. Там почали розслідувати дії шахраїв. Вони вкрали із кредитки 24 тис. грн (перевели гроші на інший рахунок). Жінка також звернулася до банку. Але в "Райффайзені" надіслали відповідь: нібито жінка сама відповідає за збереження своїх персональних даних. А якщо шахраї змогли вкрасти гроші, то вони отримали інформацію від клієнтки.

Проте про суд із таким аргументом не погодився. Винен визнали банк. Пенсіонерка просила у позові відновити її кредитний рахунок на 24 тис. грн, повернути 3417,99 грн пенсії, які встиг забрати банк, а також відшкодувати 4 тис. грн., які вона витратила на юридичну допомогу. Суд задовольнив усі вимоги, окрім відшкодування вартості юридичних послуг.

obozrevatel.com

EXMO affiliate program