Пожежа в Чорнобильській зоні: експерт назвав приховану загрозу

7 июня 2018 г. в 00:18

Пожежа, яка спалахнула в зоні відчуження Чорнобильської АЕС, небезпечна тим, що існує загроза повторного поширення радіації на території України та сусідньої Білорусі.

Про це український еколог, директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко розповів в коментарі

"Справа в тому, що чорнобильські ліси заражені радіонуклідами. Хочемо ми це визнавати чи ні – це факт. Інакше там би людей не виселяли і не припиняли господарську діяльність", – нагадав еколог.

Він пояснив, що, коли відбувається пожежа, радіонукліди з теплим повітрям викидаються в небо, а потім несуться по розі вітрів.

"Крім того, там ще є дуже шкідлива речовина бензапірен (бензпірен). Це продукт розпаду горіння органічних речовин. По розі вітрів це може потрапити і в Київ, і в Чернігів. Ну, а в довколишні селища там – по любому", – говорить експерт.

Він скептично оцінив повідомлення ДСНС про те, що радіаційний фон у Чорнобильській зоні та Києві в нормі.

"На сайті МНС все в нормі, а про бензопірен вони не говорять. А як це "в нормі"? Потрібно не "в нормі" писати, а писати дані дослідження, де були взяті аналізи, хто проводив, коли, і за якими окремо , за β, α, Υ-забрудненню показує. А там нічого немає, загальні слова", – говорить директор Київського еколого-культурного центру.

На його думку, це схоже на "брехню", адже аналізи так не робляться.

"Це схоже на "брехню". Так не робляться аналізи. Ну і потрібно сказати, що це результат нескінченної боротьби [прем'єр-міністра Володимира] Гройсмана з екоінспекцією. Він в цьому році заблокував її роботу, тому екоінспекція не може перевіряти стан лісгоспів і готовність пожежної безпеки. В результаті у нас спочатку горіли ліси Херсонщини, зараз – чорнобильські ліси, а потім буде палати вся Україна", – поділився думкою еколог.

Нагадаємо, наприкінці травня в Херсонській області спалахнули 580 га Олешківського лісомисливського господарства, пожежа тривала близько тижня, на боротьбу з вогнем були кинуті підрозділи з Миколаївської, Запорізької, Дніпропетровської, Кіровоградської та Донецької областей. Загалом у ліквідації загоряння брали участь понад 300 осіб, близько сотні одиниць техніки, у тому числі два літаки Ан-32П і гелікоптер Мі-8.

Бенз(а)пірен є найбільш типовим хімічним канцерогеном навколишнього середовища, він небезпечний для людини навіть при малій концентрації, оскільки має властивість биоаккумуляції. Будучи хімічно порівняно стійким, бенз(а)пірен може довго мігрувати з одних об'єктів до інших. В результаті багато об'єктів і процеси навколишнього середовища, які самі не володіють здатністю синтезувати бенз(а)пірен, стають його вторинними джерелами. Бенз(а)пірен надає також мутагенну дію.

СЕГОДНЯ

EXMO affiliate program