Проти поліцейських: за що б’ють і зневажають копів (відео)

27 октября 2016 г. в 14:05

Поліцейських побили за затримання порушника

В Івано-Франківську між водієм-порушником та поліцейськими стався інцидент, який ледь не переріс у лінчування копів.

Водій припаркував свій автомобіль біля пішохідного переходу. Патрульні склали на порушника протокол, але взяти його чоловік відмовився. Після цього копи попросили водія перепаркуватися, за що той почав сваритися із правоохоронцем і навіть бити його.

Поліцейські застосували газовий балончик, натомість самі від нього і постраждали, бо вміст спецзасобу чоловік направив патрульному в очі.

"Він хватав нас за одяг, за шию, і в цей момент ми застосували до порушника газовий балончик. Але він був настільки агресивно налаштований, що той балончик він просто вибив у нас з рук", - розповідає інспектор патрульної поліції в Івано-Франківську Олена Біла.

Вже за кілька хвилин до місця конфлікту зійшлися торговці і почали бити поліцейських, а сам порушник, вчепившись у дружину, почав захищатися від патрульних. Натомість натовп людей погрожував копам і всіляко перешкоджав їм забрати порушника.

"Я відчув, що тут пахне судом Лінча. Поліцейські дійсно були під загрозою лінчування від натовпу, який навіть не розібрався, що відбувається", - каже свідок випадку Мирослав.

Начальник патрульних запевняє: копи діяли згідно закону і він зовсім не розуміє, чому люди стали проти поліцейських.

"Порушника попереджали, що до нього буде застосована фізична сила. Коли він вже чинив супротив, до нього був застосований спецзасіб – газовий балончик, і його про це також було попереджено", - говорить начальник патрульної поліції Прикарпаття Дмитро Міхалець.

Самі ж люди думають зовсім інакше і водночас вимагають, аби поліцейські в подібних ситуаціях діяли інакше.

"Як би там не було, але кожна людина має свою гідність. Можливо, не треба було робити цього театру тут, а вирішити ці питання професійно", - кажуть люди.

Копам таки вдалося затримати порушника і доправити його у відділок поліції, після чого його відпустили. Однак тепер, окрім штрафу у розмірі 250 гривень, на водія-порушника чекає ще й кримінальна відповідальність – за непокору поліцейським.

Це не єдиний випадок, коли поліцейським дістається від агресивних порушників. В Ужгороді копи зупинили автомобіль «BMW 525» зі словацькою реєстрацією за порушення правил дорожнього руху. На прохання правоохоронців пройти перевірку на стан алкогольного сп’яніння водій і пасажир почали поводитися неадекватно і чинити опір. Коли поліцейські намагалися вдягти на порушників кайданки, водій автомобіля напав на правоохоронця та побив його.

Як виявилося пізніше, і водій, і пасажир зупиненого авто – раніше судимі. Один із них відбував строк за незаконне переправлення осіб через державний кордон України, інший – за умисне тяжке тілесне ушкодження.

Патрульні не змогли затримати порушника через його пітливість

Ще один інцидент між правоохоронцями і порушником стався у столиці. До патрульних на вулиці підійшов молодий чоловік, у якого була відкушена частина вуха, і попросив про допомогу. Коли ж його привезли до райвідділку, чоловік скинув із себе весь одяг та почав неадекватно себе поводити.

"Ми зрозуміли, що він або не сповна розуму, або знаходиться під впливом якихось наркотичних засобів. Спробували його затримати, але він почав від нас тікати", - розповідав про інцидент інспектор патрульної служби Тарас Давидюк.

За словами інспектора, патрульні не змогли затримати чоловіка, бо він був вологим від поту і буквально вислизав з рук правоохоронців.

"Чоловік був вологим від поту. За нього неможливо було навіть схопитися: береш його за руку, а він слизький", - пояснив патрульний.

Крім того, чоловік завдав поліцейському травму залізною ручкою від дверей, яку попередньо виламав. Патрульні виманили дебошира на вулицю, де зуміли затримати його.

У сумці зловмисника поліцейський знайшов мобільний телефон і подзвонив матері дебошира, яка розповіла, що до цього хуліган побив брата і хотів її задушити. Пізніше з'ясувалося, що молодик був під впливом наркотиків.

"Синдромом низької ефективності" поліції

Інциденти з патрульними та зростання злочинності доводять: реформа правоохоронних органів не є ефективною. Зокрема, випадок із розстрілом поліцейських у Дніпрі розкрив системні недоліки у роботі всієї української поліції: низький рівень професійності, слабка підготовка, відсутність можливості швидко та правильно реагувати на правопорушення.

Раніше видання "Апостроф" писало про "синдромом низької ефективності" поліції. В якості прикладу вони навели створену в 2015 році патрульну поліцію Києва. Спочатку на маршрути заступили 2 тисячі патрульних, за рік більше 200 нових поліцейських звільнилися з різних причин, а значна частина автопарку копів була розбита. Зараз недобір в патрульну поліцію тільки Києва становить 650 осіб.

"Нас не бояться і не поважають, незалежно від того, хто я - дільничний, патрульний, оперативник або генерал. У нас всі знають, що через позицію керівництва МВС та Національної поліції, які намагаються загравати з громадськістю і страждати "показухою", а не вирішувати проблеми, якісно працювати немає сенсу. У будь-який момент керівництво може зробити тебе крайнім і позбутися тебе для своїх міркуваннь чи громадської думки. Коли в Києві регулярно проходять різні заворушення, у більшості випадків поліція займає пасивну позицію і навіть не втручається в те, що відбувається. Суспільство бачить це і ставиться до нас відповідно", - розповів співрозмовник в поліції Києва.

nnovosti.info

EXMO affiliate program