Путін остаточно поховав мінські домовленості

24 января 2015 г. в 15:35

Слова головного терориста так званої "ДНР" Олександра Захарченка про небажання переговорів з Києвом та про війну до перемоги - є по суті заявою про остаточний вихід з мінських домовленостей.


Вчора російські ЗМІ розтиражували чергову заяву Захарченка, в якій той остаточно поховав і без того кволі мінські мирні домовленості. Суть палкої промови терориста зводиться до трьох пунктів:

- ніяких перемовин з Києвом більше не буде, окрім обміну полонених;
- "ДНР" буде наступати аж до адміністративних кордонів Донецької області "по трьох напрямках одночасно", а там ще подумає, чи йти далі, але обов'язково продовжить наступ, якщо відчує загрозу;
- Київ має визнати незалежність терористичної республіки і тільки тоді з Києвом можливі "добросусідські відносини".

Згодом, Захарченко додав, що переговори таки можливі, але за умови, що участь в них візьме особисто Петро Порошенко, цілком розуміючи, що це неможливо. "Сенсу вести їх (переговори) не бачу. Один раз помилку цю ми вже зробили, більше не будемо. Приїде Порошенко - будемо говорити. Ми зараз наступаємо, які переговори?" - заявив Захарченко.

Все це може означати лише одне – терористи остаточно вийшли з мінських домовленостей і тепер припинення вогню на Донбасі можливе або після остаточного військового знищення самопроголошених республік або ж потрібен новий переговорний процес і перемир’я на нових умовах.

Аж ніяк не таємниця, що Захарченко не самостійна фігура і подібні стратегічні рішення приймати не вповноважений. Отже, денеерівський ватажок просто ретранслював план Путіна, який остаточно вирішив йти шляхом подальшої ескалації.

Особисто російський президент поки заяву Захарченка не коментував, проте висловився щодо подій в Україні. Путін обмежився традиційною риторикою щодо вини української сторони в конфлікті та вкотре зазначив, що так і не отримав відповіді Києва на запропонований ним план відведення озброєнь, додавши, що Україна, навпаки, вирішила проводити повномасштабні бойові дії. Про те, що Україна насправді обороняється і лише відповідає контрударами на атаки терористів, Путін, звісно, промовчав.

Отже, найбільш імовірно, що в найближчі дні маємо очікувати ще більшої активізації російсько-терористичних військ на Донбасі, для чого Путін продовжить перекидати на територію "новоросійських республік" нові батальйонно-тактичні групи "заблукалих десантників" з усім необхідним важким озброєнням.

Підсилені путінськими "зеленими чоловічками" терористичні війська муситимуть прорвати лінії оборони українського війська та встановити контроль та розширити окуповану територію на чималий шматок. При цьому буде бажано оточити якісь значні українські частини та створити загрозу окупації сусідніх областей – наприклад Харківської чи Запорізької. Після цього можна буде починати і нові переговори на нових умовах, і з позиції сили, погрожуючи подальшим військовим хаосом, вимагати скасування, чи принаймні, суттєвого обмеження західних санкцій та визнання Києвом "ДНР/ЛНР" в обмін на припинення війни.

Підтвердженням подібного плану має стати повторення в найближчий час озвучених Захарченком тез його "еленерівським" двійником Ігорем Плотницьким.

Але, з іншого боку, не можна виключати, що заява Захарченка – це лише його самодіяльність неузгоджена з Кремлем. Терористичний ватажок цілком міг бовкнути щось "войовничо-патріотичне" особисто від себе, не надто розмірковуючи над наслідками. В такому разі серйозні дяді з Москви мають терміново пояснити "голові ДНР" на відхилення від провідного курсу, і, відповідно, має з’явитися нова заява, яка нівелюватиме попередню.

Але, як би там не було, а повномаштабні воєнні дії вже йдуть і масштабність планів путінських терористів жодним чином не змінює першочергового завдання, яке стоїть перед Україною, – втримати лінію оборони та зробити так, аби путінський наступ загруз там, де він і почався, на лінії зіткнення.

 

По материалам:  espreso

EXMO affiliate program