Росія-Україна: інформаційна війна

10 марта 2014 г. в 23:28

Важка робота зараз в Криму у журналістів. Їх становище стає дедалі більш критичним. Вони стають жертвами, зазнають погроз і нападів, і Amnesty International побоюється за їхню безпеку.


Сигнал українською телеканалу “1+1” несподівано перервався в Криму у той день, коли регіональний парламент проголосував за зв‘язки з Російською Федерацією.


‘‘На частоті каналу “1+1”, наскільки нам відомо, зараз працює канал “Росия”. Нас дуже обурює той факт, що громадяни України, мешканці Криму -це громадяни України, насамперед, позбавлені права на об‘єктивну інформацію, позбавлені українських каналів, власне, держави, в якій вони мешкають,” – каже телеведуча каналу Лідія Таран, за словами якої, її колеги зазнали нападів в Криму з боку про-російських активістів.


Росія також стала на захист своїх журналістів. Міністерство закордонних справ Росії висловило невдоволення, звинувативши українську владу у перешкоджанні роботі російських журналістів в Україні:


“Дніпропетровська міліція затримала сімох російських журналістів, мотивуючи це тим, що їх цікавили тільки “окремі провокаційні сюжети”.


Уже тиждень, відколи між російськими та українськими ЗМІ здійнялася хвиля відкритих листів.


Представники чотирьох великих українських медіа-груп зажадали об‘єктивної роботи від російських журналістів:


“Ми просимо вас відкрито, зважено і об‘єктивно висвітлювати події, які сьогодні відбуваються в Україні. Ми не маємо права розпалювати ворожнечу між братерськими російським і українським народами, видавати в ефір інформацію, яка спотворює дійсність.”


Керівники найбільших російських телеканалів звернулися до українських колег з аналогічним закликом:


“Давайте бути об‘єктивними і відповідальними, давайте зважувати слова і стримувати емоції, давайте будемо робити це разом. І це, безумовно, дасть об‘єктивну картину реальності. Що зараз для усіх найважливіше.”


Відео, розміщене на YouTube і розповсюджене в українській мережі, засвідчує напад на болгарського журналіста в Криму.


В умовах погіршення ситуації в регіоні, українські та зарубіжні журналісти стають об‘єктами нападів про-російських активістів. Кілька журналістів українських каналів, як повідомляють, були побиті у Севастополі під час висвітлення подій.


По материалам: Euronews

 

EXMO affiliate program