Російський вчений розповів, коли на Кримському мосту можна буде ставити хрест (відео)

20 мая 2018 г. в 02:22

Керченський міст – дуже небезпечний. Породи, на яких його звели, не здатні витримати сильного навантаження. Тож, цілком імовірно, що уже після першого природного катаклізму на цьому шляхопроводі можна буде ставити хрест.

Таку думку в ефірі інформаційного проекту «Перші про головне. Коментарі» на телеканалі ZIK висловив незалежний експерт (Росія), член партії «Яблуко» Юрій Медовар.

Він наголосив: досі скептично ставиться до спорудження Керченського мосту. Адже тамтешні геологічні умови не дозволяють будувати у районі проливу жоден такий об‘єкт.

«Є будівельні норми та правила, яких необхідно дотримуватись при зведенні будь-якого об‘єкту: від будинків і до тунелів. До 2017 року у цих нормах зазначалось, що будівництво арочних мостів у сейсмічних районах, до яких і належить Крим, дозволено лише на скальних породах», – зазначив експерт.

Однак, там породи не здатні витримати такого навантаження. Тому ще у 60-ті роки влада відмовилась від проекту Керченського мосту.

«Та й він нікому не потрібен, адже там було паромне сполучення. А до цього – прекрасна дорога Москва-Харків-Сімферополь. Нею спокійно їздили і позашляховики, і легкові автомобілі. Боюсь, що після першого природного катаклізму на цьому мості можна буде вже ставити хрест», – наголосив Медовар.

Тож він підкреслив: таке будівництво було суто політичним рішенням, яке не є виправданим із економічної точки зору.

Понад те, частина залізничного шляху Керченського мосту осіла через те, що в основі – глиняні ґрунти.

«Грубо кажучи, одна опора зійшла на метр, інша – на півтора. Відбувся перекіс, це дуже страшний сигнал. Адже навантаження на опори розділятиметься уже по-іншому, тому може відбутись усе, що завгодно. Я вже і не говрю про грязьовий вулканізм, землетруси чи тектонічні розломи. До всього там ще проходять дві річки, які розсолюють морську воду. Тобто, вона замерзає і йде льодостав. Загалом у цьому місці зібралось все негативне, що тільки може бути в геологічних шарах. Натомість ми збудували на цьому місці міст», – обурювався Медовар.

Окрім того, він наголосив: за його інформацією, цей міст обійшовся Росії приблизно у 49 мільярдів. Тобто, його вартість удесятеро перевищила ту, про яку заявляли ще на початку проекту.

«Я ніколи не поїду по Керченському мосту, бо вважаю його небезпечним», – резюмував Юрій Медовар.

Надзвичайні новини

EXMO affiliate program