Село Вільне доживає останні дні - через роботу шахт там зникла уся вода

10 августа 2011 г. в 10:42

Залишили напризволяще. Саме так говорять про себе жителі села Вільне, що на Дніпропетровщині. Селище -  на місці видобутку марганцевої руди.

29.jpg
Село Вільне  - лише 50 км до Дніпропетровська, лише 50 років слави як найкращої території на Східній Україні. Люди переїжджали сюди жити заради відмінного чорнозему і чистої річки. В селі було все – клуб, магазин, школа. А потім  усього не стало – під Вільним знайшли марганцеву руду: на чорнозем заїхали екскаватори  - землю перекопали, тепер село, якого вже теж майже немає, славиться тільки шахтами.

Але дійсно нестерпно у селі стало, коли зникла вода. Природоохоронна прокуратура тоді одразу заявила – це через шахти змінився рельєф, земля зсунулася. Спершу посохли криниці, слідом за ними – річка. Якраз тоді люди й почали масово виїжджати із села. Якщо раніше тут було кілька сотень мешканців, то зараз – тільки 3 житлові хати.

Коли почали будувати шахту, Міністерство чорної металургії (тоді ще української РСР) виділило гроші на переселення селян. Але тих рублів, кажуть люди, вони не бачили - кожен виїжджав куди міг і за що міг. Сьогодні у  Вільному залишилися тільки 3 людей. Ксена Калинівна одна з них. Жінка інвалід і ходить  лише  на милицях, каже – годують її сусідки – такі ж немічні, як і вона сама.

Ці 3 жінки – нікому не потрібні, (родичі є тільки в однієї). Живуть пенсіонерки одна заради одної – городи заросли,  старі хати падають, Валентина Миколаївна каже – інколи варить картоплю і виловлює з каструлі штукатурку.

А днями село почало провалюватися, колишні мешканці кажуть – це дають знати про себе шахти. Робітники забирають руду, а розриту землю не укріплюють.

Колишні селяни просять всіх – і видобувний комбінат, і прокуратуру – приїхати і подивитися, що село не просто вимирає, воно буквально йде під землю. Але все марно. Правоохоронці  визнала, що Вільне залишилося без води через шахту, видали припис – збудувати укріплення – і на цьому, власне, все й зупинилося. Але до всіх цих приписів комбінату байдуже, на підприємство, яке керує шахтами, нашу знімальну групу не пустили, охорона сказала – керівництва немає на робочому місці. В районі кажуть – також немає зайвих грошей, аби укріпити землю і знову повернути село до життя. Проте і на відселення людей теж ніхто нічого не дасть.

Ті 3 пенсіонерки, які ще живуть у селі, кажуть – їм мільйони від району не треба. Людям достатньо буде одного  – води, щоб не ходити по неї на милицях за 10км. 

 

Подробиці дивіться у вечірньому випуску передачі "Надзвичайні новини" о 19.25 на телеканалі ICTV

 

Источник: kriminal.tv

 

Село Вільне доживає останні дні - через роботу шахт там зникла уся вода

EXMO affiliate program