Шахраї в Україні вирішили нажитися на воєнному стані

2 декабря 2018 г. в 23:41

Називаються поліцейськими і хочуть конфіскувати майно для військових потреб. Так діють шахраї, користуючись оголошеним в країні воєнним станом.

В Запоріжжі, де поліцейські посилено перевіряють документи, місцевий житель ледь не стала жертвою шахраїв. У квартиру чоловіка постукали двоє невідомих, представившись поліцейськими, вони зажадав оглянути його квартиру і конфіскувати майно. Чоловік двері не відкрив, а про підозріл "копів" повідомив правоохоронцям.

"Шахраї можуть використовувати нинішню ситуацію в Україні. Поліцейський зобов'язаний пред'явити посвідчення, у нього повинен бути нагрудний знак, шеврон підрозділу, в якому він працює", – розповіла спікер патрульної поліції Запоріжжя Олена Литвинець.

"Своє – не віддам!", - так говорить більшість опитаних "Сегодня" жителів Запоріжжя. Навіть якщо і на військові потреби – люди бояться, що не зможуть сісти за кермо власної машини або не зайдуть в свою квартиру.

Крім конфіскації майна для потреб оборони, в умовах воєнного стану закон дозволяє введення трудової повинності, комендантської години, заборону мітингів. А також – обшуки, контроль за роботою телефонів і теле-радіо-мовлення. Втім, такі обмеження введуть тільки в разі відкритої військової агресії.

"Це можливо, якщо РФ або країна-агресор буде атакувати Україну, атакувати міста, проводити заходи по висадці десанту на території України, будуть проводитися диверсійні заходи на території України Російською Федерацією проти ЗСУ і силових структур. А зараз не та ситуація, коли військові можуть забирати майно цивільних. І навіть якщо цей час колись настане, ніхто не має право постукати в двері і сказати – виходь, я тут буду жити", - пояснив військовий експерт Центру дослідження армії, конверсії і роззброєння Антон Михненко.

У свою чергу правовий аналітик Еліна Шишкіна підкреслила, що при конфіскації майна на потреби армії повинна бути дотримана передбачена законом процедура.

"Ніхто не може, грубо кажучи, зупинити на дорозі машину, наставити автомат і сказати: "Виходь. Ми вилучаємо твоє майно". Тобто, навіть в умовах воєнного стану повинна бути дотримана процедура. Це дуже важливо", - сказала вона.

Зокрема, спочатку повинні провести оцінку майна, яке планують вилучити на потреби військових. Потім надати акт про примусове відчуження. При цьому під документом мають стояти прізвища тих, хто забирав майно, власник повинен знати, від кого вимагати повернення автомобіля або будинку, коли країна буде вже в безпеці. І третій обов'язковий документ – довідка, як доказ того, що власність дійсно забирали на потреби армії.

Цей пакет документів знадобиться при поверненні вашого добра або компенсації його вартості.

СЕГОДНЯ

EXMO affiliate program