Шахраї знахабніли: в Україні пожвавилася цинічна схема

9 июля 2018 г. в 23:05

В Україні активізувалася чергова схема шахраїв. Людям стали приходити повідомлення в соцмережі та месенджери, де говориться, що вони виграли дорогий приз або гроші на покупку в магазині

Заплатіть за посилку

Останнім часом українцям стали приходити повідомлення про те, що вони виграли приз - дорогий iPhone. Якась компанія нібито розігрувала подарунки - і ось ви стали щасливим володарем. І нічого робити не потрібно, крім як відправити на карту якихось 250 грн і чекати подарунка. Але варто людині виконати ці умови, як з'являються нові витрати.

"Так попалася моя мама. Незважаючи на те, що їй 60 років, вона активний користувачів соцмереж, причому сидить і в "Однокласниках" і в "Вконтакте". Там їй написали, що вона виграла телефон. Вона ні з ким не порадилася, і відправила ці гроші. Далі - більше. Їй сказали, що пересилка в Україну обійдеться дорожче, мовляв, телефон йде з самої Америки. І їй потрібно доплатити ще 750 грн. Мама навіть нічого не запідозрила, тут же все оплатила. Причому, той, хто їй писав, навіть надіслав якісь копії своїх документів, мовляв, якщо що, то ви ж завжди зможете звернутися в поліцію", - розповіла киянка Анна Кунцевич.

Далі жінці пояснили, що ще потрібно оплатити страховку на телефон. Інакше без неї телефон не приймуть на пошті.

"Страховка коштувала вже 2 тис грн. Тут мама якось насторожилася. Стала задавати зайві питання, мовляв, оплачу страховку під час отримання телефону. Але її переконували, що так не можна. Тільки тоді вона подзвонила мені, я вже, звичайно, їй пояснила, що це типова фера, за приз ніхто грошей не бере. А сама стала ритися в інтернеті і з'ясувала, що це зараз дуже поширений розвод в Росії. у людей виманюють по кілька тисяч рублів - за пересилку, за страховку, гарантію, за доставку. в внаслідок ніхто нічого не отримує", - говорить Анна.

До речі, афера з виграшем - справа не нова. На форумах українці частенько скаржаться, що їм приходять повідомлення про виграші, а насправді це виявляється лохотроном.

А буквально днями в подібну аферу потрапила відома мережа АТБ. На їхньому сайті офіційно повідомляється, що СМС про те, що ви виграли 3 тисячі гривень від супермаркету - недостовірна.

"Останнім часом шахраї через соцмережі і месенджери поширюють інформацію по проведенні акції з надання 3 тисяч гривень на покупки в магазинах АТБ. Для цього учасникам акції потрібно пройти опитування на сайті http://www.atbmarket.men. Звертаємо вашу увагу, що це абсолютно недостовірна інформація". До того ж, справжня адреса сайту АТБ інша - www.atbmarket.com", - йдеться в повідомленні.

Статистику не ведуть

Ще про один випадок, який стався з киянкою Надією Єремєєвою, вже повідомлялось. У Солом'янському районі столиці у жінки намагалися відібрати мобільний телефон, причому, в схемі брала участь навіть дитина.

Суть афери така: Надія сиділа на лавочці і щось читала в телефоні, коли побачила, як до її гаджета тягнеться рука. Виявилося - хлопчик, років 10-12. Він став наполягати, щоб тітка віддала йому його телефон. Тут з'явилися жінка і чоловік. Спочатку вони поцікавилися, що відбувається. А потім стали вимагати віддати дитині телефон. Погрожували викликати поліцію. Надія погодилася викликати патрульних, після цього трійця пішла

Психолог Віктор Шаповалов в свою чергу говорить, що головна причина "вічності" подібних афер - елементарна жадібність.

"Як би грубо це не звучало, але це звичайна людська жадібність. Мало хто думає, що безкоштовний сир буває тільки в мишоловці. Перша реакція - звісно, потрібно брати, мені пощастило. Добре, що жінка вчасно зупинилася і подзвонила дочці. Єдина порада, яку можна дати - шахраї завжди кваплять, не дають часу подумати. Їм терміново потрібно вислати гроші, тому що існують якісь нездоланні перешкоди і ваш подарунок піде. Звертайте на це увагу і радьтеся з рідними", - пояснила психолог.

obozrevatel.com

EXMO affiliate program